BiH
0

Ključ: Otkrivena spomen ploča ubijenima u osnovnoj školi

FENA
U Ključu je danas otkrivena spomen ploča za četvoricu sugrađana mučki ubijenih tokom privođenja, torture i fizičkog zlostavljanja nedužnih civila 1992. godine u sali centralne Osnovne škole od strane srpskog agresora.

Otkrili su je Ćamil Bećirević, otac Safeta, jednog od četvorice ubijenih Ključana i ratni komandant i poslanik u Parlamentu Federacije BiH, Amir Avdić u prisustvu članova porodica ubijenih, te predstavnika općinskih organa vlasti i boračkih udruženja.

Na stradanja Ključana nesrpske nacionalnosti u toj školi, od kojih su mnogi završili u zloglasnom logoru Manjača, podsjetili su ratni komadant Amir Avdić, predsjedavajući Općinskog vijeća Fadil Jakupović i Ermin ef. Vučkić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Ključ. Poruka upućena sa ovog skupa je da se zločini počinjeni na ovim prostorima ne smiju zaboraviti, posebno zbog mlađih i generacija, koje dolaze, te da počinioci tih zlodjela moraju biti privedeni pred lice pravde.

Spomen ploča postavljena je između zgrada Općine i stare Gimnazije, a uređena je i staza, te stepenište prema školskom igralištu i dvorištu Osnovne škole. Ukupna vrijednost radova iznosila je oko 4.500 KM. Projekat je iniciralo Udruženje porodica šehida i poginulih boraca općine Ključ, a sredstva su obezbijedile Vlada Unsko-sanskog kantona (USK), preko Ministarstva za pitanja boraca i RVI-a i Općina Ključ.