{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ključ: Klanjana dženaza Ismetu Mešanoviću, identificiranoj žrtvi masakra u Biljanima

10.7.2017. u 21:26
182
Ključ: Klanjana dženaza Ismetu Mešanoviću, identificiranoj žrtvi masakra u Biljanima
182
Na šehidskom mezarju Biljani u općini Ključ danas je klanjana dženaza i obavljen ukop Ismeta Mešanovića ubijenog u svirepom zločinu koji se prije 25 godina dogodio u ovom mjestu.
U Biljanima su se danas okupili preživjeli mještani ovog sela, porodice stradalih, brojni građani Ključa i Bosanske krajine, kako bi odali posljednju počast i klanjali dženazu Ismetu Mešanoviću, identificiranoj žrtvi biljanskog masakra. Dženazu namaz predvodio je Nusret Abdibegović, izaslanik reisu-l-uleme.

Mešanović je ubijen prije 25 godina kada su u ovo selo upali pripadnici 17. lake pješadijske brigade srpske vojske u saradnji s rezervnim i aktivnim policajcima. Sve stanovnike koje su zatekli u kućama zločinci su odvodili pred Osnovnu školu koja se nalazila u centru Biljana te su, nakon ispitivanja, odvajali žene od muškaraca.

U Biljanima je taj dan ubijeno blizu stotinu muškaraca, žena i djece. Pored toga, dva autobusa u kojima je bilo 88 muškaraca odvezli su u koncentracioni logor Manjača. Međutim, u logoru nije bilo mjesta da ih smjeste te su ih vratili i redom pobili. Zajedno sa stotinu ubijenih iz Biljana, bačeni su u masovnu grobnicu Lanište koja je otkrivena 1996. godine i u kojoj je pronađeno 188 tijela.

Ukupno je u Biljanima od 1. juna, kada je ubijena prva žrtva, do augusta, kada su pobijene posljednje žrtve, ubijeno 258 muškaraca, žena i djece, mada su skoro svi pobijeni kobnog 10. jula prije 25 godina. Oni koji su uspjeli izbjeći odvođenje, većinom su i preživjeli zločin.

Pored spomenute grobnice Lanište, 24 tijela ubijenih Biljana pronađena su i u masovnim grobnicama Crvena zemlja 1 i 2, dok su ostala bila pokopana u pojedinačnim grobnicama u dvorištima i oko kuća u Biljanima, odnosno na mjestima ubistava.

Dvjesto pedeset Biljana, odnosno žitelja Brkića, Donjih Biljana, Osmanovića, Domazeta, Džaferagića, Čehića, Mešana i Jabukovaca ukopano je na Šehidskom mezarju u ovom mjestu, od čega je izvršena identifikacija 220 tijela, dok za 30 još nije.

Trenutno se traga za tijelima još osam mještana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li se BiH adekvatno i humano odnosi prema migrantima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: