Svirepi zločin
182

Ključ: Klanjana dženaza Ismetu Mešanoviću, identificiranoj žrtvi masakra u Biljanima

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Na šehidskom mezarju Biljani u općini Ključ danas je klanjana dženaza i obavljen ukop Ismeta Mešanovića ubijenog u svirepom zločinu koji se prije 25 godina dogodio u ovom mjestu.

U Biljanima su se danas okupili preživjeli mještani ovog sela, porodice stradalih, brojni građani Ključa i Bosanske krajine, kako bi odali posljednju počast i klanjali dženazu Ismetu Mešanoviću, identificiranoj žrtvi biljanskog masakra. Dženazu namaz predvodio je Nusret Abdibegović, izaslanik reisu-l-uleme.

Mešanović je ubijen prije 25 godina kada su u ovo selo upali pripadnici 17. lake pješadijske brigade srpske vojske u saradnji s rezervnim i aktivnim policajcima. Sve stanovnike koje su zatekli u kućama zločinci su odvodili pred Osnovnu školu koja se nalazila u centru Biljana te su, nakon ispitivanja, odvajali žene od muškaraca.

U Biljanima je taj dan ubijeno blizu stotinu muškaraca, žena i djece. Pored toga, dva autobusa u kojima je bilo 88 muškaraca odvezli su u koncentracioni logor Manjača. Međutim, u logoru nije bilo mjesta da ih smjeste te su ih vratili i redom pobili. Zajedno sa stotinu ubijenih iz Biljana, bačeni su u masovnu grobnicu Lanište koja je otkrivena 1996. godine i u kojoj je pronađeno 188 tijela.

Ukupno je u Biljanima od 1. juna, kada je ubijena prva žrtva, do augusta, kada su pobijene posljednje žrtve, ubijeno 258 muškaraca, žena i djece, mada su skoro svi pobijeni kobnog 10. jula prije 25 godina. Oni koji su uspjeli izbjeći odvođenje, većinom su i preživjeli zločin.

Pored spomenute grobnice Lanište, 24 tijela ubijenih Biljana pronađena su i u masovnim grobnicama Crvena zemlja 1 i 2, dok su ostala bila pokopana u pojedinačnim grobnicama u dvorištima i oko kuća u Biljanima, odnosno na mjestima ubistava.

Dvjesto pedeset Biljana, odnosno žitelja Brkića, Donjih Biljana, Osmanovića, Domazeta, Džaferagića, Čehića, Mešana i Jabukovaca ukopano je na Šehidskom mezarju u ovom mjestu, od čega je izvršena identifikacija 220 tijela, dok za 30 još nije.

Trenutno se traga za tijelima još osam mještana.