BiH
0

Ključ Grada Sarajeva - Gertrudi Munitić

FENA
Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je na današnjoj sjednici Odluku o dodjeli priznanja Ključ Grada Sarajeva.

Ključ Grada Sarajeva bit će dodijeljen Gertrudi Munitić, a ovo priznanje će joj uručiti gradonačelnica Grada Sarajeva na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Primadona Gertruda Munitić, kao afirmirana i priznata operska umjetnica, je svojim dugogodišnjim radom i djelovanjem dala veliki doprinos razvoju kulturnog života u Sarajevu i BiH, na najbolji način, jezikom umjetnosti.

Svojim angažmanom u sarajevskoj operi, postala je simbolom te scene i teatra, a koristeći svoj talenat, postala je promotor klasične muzike i opere, te na mnogobrojnim svjetskim nastupima i “ambasador kulture” Sarajeva i BiH.

Gertruda Munitić je i u ratu ostala vjerna Sarajevu, te je u opkoljenom gradu održala više od sto nastupa i pružala nesebičnu pomoć djeci, kao predsjednica organizacije “Naša djeca”, te kao vicepredsjednica “Prve dječije ambasade”, a prvenstveno kao čovjek i humanista.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je i odluke o prestanku mandata vijećnika Nezira Omerbegovića i Mustafe Cuplova. Donesena je i Odluka o razrješenju Muhameda Filipovića sa dužnosti člana Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

Gradsko Vijeće usvojilo je na današnjoj sjednici Odluku o preuzimanju korištenja Doma Vojske Federacije BiH sa pripadajućim zemljištem, nad kojim je nosilac prava raspolaganja Vlada FBiH.

"U Odluci smo naveli da očekujemo da će nakon prestanka Odluke o zabrani raspolaganja državnom imovinom koju je donio visoki predstavnik, Dom Vojske Federacije preći sa pravom raspolaganja na Grad Sarajevo“, kazala je gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac.

Govoreći o budućoj namjeni ovog objekta Boovac je kazala kako će predložiti Gradskom Vijeću da to bude kulturni centar Grada Sarajeva, sa statusom Javne ustanove.

"Očekujemo da ćemo vrlo brzo, odmah nakon imenovanja državnog ministra odbrane moći da preuzmemo Dom Vojske FBiH, te ćemo nakon toga za sjednicu Gradskog vijeća predložiti prijedlog namjene korištenja objekta“, kazala je Borovac.

Gradsko vijeće donijelo je Odluku o načinu i uvjetima dekorisanja na području Grada Sarajeva, Odluku o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravne organizacije Grada Sarajeva. Donesena je i Odluka o davanju saglasnosti na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Pravobranilaštva Grada Sarajeva.

Usvojen je i Izvještaj o izgradnji Olimpijskog bazena Meandar-Otoka. Za završetak izgradnje ovog bazena nedostaje još oko šest miliona i 300 hiljada KM. U ovoj godini u budžetu Grada Sarajeva izdvojeno je oko milion KM, a sredstva Grad računa da će dobiti iz budžeta KS, kazala je gradonačelnica Borovac. Ona je istaknula kako je izgradnja ovog bazena finansirana isključivo iz sredstava Grada Sarajeva i kantona bez čije pomoći grad ne bi mogao da realizira ovu najveću investiciju koju vodi.

"Ukoliko bi dobili sredstva koja nedostaju bazen bi mogao, prema ugovoru kojim smo zaključili sa izvođačem radova, biti završen 1. septembra 2007. u tom slučaju mogli bi da organiziramo i javno preduzeće za upravljanjem tim bazenom“, kazala je Borovac.

Izgradnja Olimpijskog bazena Meandar-Otoka je najveći kapital projekta Grada Sarajeva koji traje već dvije godine i trenutno se izvode radovi konstruktivne faze. Za 30-tak dana očekuje se završetak tih radova i kompletno vanjsko zatvaranje objekta uključujući i pokrivanje.

Do sada je na izgradnju Olimpijskog bazena utrošeno oko devet miliona KM, a vrijednost čitavog projekta je oko 15 miliona i 300 hiljada KM.