BiH
1.2k

Klizište zatrpalo osam kuća u mjestu Podgaj u Vogošći, najmanje tri osobe povrijeđene

Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U mjestu Podgaj, općina Vogošća, aktiviralo se klizište koje je zatrpalo, kako saznajemo, osam kuća. Nezvanično saznajemo da je više osoba teže i lakše povrijeđeno, te da su upućene na KUM Univerzitetsko kliničkog centra. Poginulih, prema prvim informacijama iz Hitne pomoći Sarajevo, nije bilo.

"Još prebrojavamo povrijeđene", kazali su našem portalu u Hitnoj pomoći Sarajevo.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić potvrdio je da je osam kuća srušeno u klizištu. Tri osobe su povrijeđene. NA KUM Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevo stigle su dvije osobe.

"Na KUM UKCS-a u 21 sati primljeni su I. S., 1990. godište i A. T., 1988. godište. Trenutno se radi dijagnostika nakon čega će biti poznato više informacija", rekla je za Klix.ba Muamera Šehić, portparolka UKCS-a.

"Zahvaljujući brzoj reakciji pripadnika profesionalne vatrogasne brigade i civilne zaštite mještani su evakuirani", rekao je Smajić.

Tokom večeri se pojavila informacija da je jedna osoba zatrpana u jednoj kući, ali još nema potvrde te informacije.

Sve ekipe civilne zaštite, vatrogasaca i spasilačke službe su na mjestu nesreće. Kako saznajemo u centrali Profesionalne vatrogasne brigade, četiri ekipe su upućene ka Podgaju. U Svrakama je nestalo struje.

Mještani u strahu

Kako javlja reporter Klix.ba s mjesta događaja, situacija je haotična i građani su u panici. Plač, jecaji i zvuci sirena kola hitne pomoći odjekivali su ovim mjestom.

Jedan od očevidaca bio je i ministar finanasija KS Muhamed Kozadra koji se nalazio u neposrednoj blizini od kuće koja se urušila u klizištu.

"U prvi mah srušile su se dvije kuće i jedna štala, a potom još šest kuća. Evakuisali smo stanovnike 50-ak kuća koje su još ugrožene jer ide noć. Klizište je krenulo iz šume . Cijeli dan je vršena opservacija, te se očekuje da bi se još klizišta moglo pokrenuti. Evakuisana je i stoka. Ljudi su do zadnjeg ostajali, intervenisala su i policija i vatrogasci kako bismo ih doslovno istjerali da ih spasimo", rekao je ministar Kozadra za Klix.ba.

Kako nam je potvrđeno u Općinskoj službi civilne zaštite Vogošća, svi energenti su isključeni u ovom naselju, a službe Hitne pomoći KS, Vatrogasne službe i policije su na terenu. Također, ističu da su svi evakuirani.

"Sve se desilo u nekoliko sekundi, sve je uništeno. Sreća svi smo izašli", kazala jedna mještanka, a druga je plačući i u stanju šoka dodala: "Sreća je da smo preživjeli".

Geolozi su tokom dana izlazili na mjesto događaja i upozoravali mještane da bi moglo doći do pokretanja klizišta zbog čega su bili u pripravnosti. Čim su čuli krckanje tla napustili su svoje domove.

"Ovo je katastrofa, nikada ovako nešto ranije nismo vidjeli", rekao je Fetah Kadrić iz Civilne zaštite Vogošća.

Na brdu u naselju Podgaj više nema nikoga od mještana. Dežuraju pripadnici Civilne zaštite i policijski službenici. Svi mještani tog naselja smješteni su u hotele koji se nalaze na području općine Vogošća, potvrđeno nam je u Općinskoj službi civilne zaštite Vogošća.

Klizište i na Zukića brdu

Pokrenuto je klizište i na Zukića brdu. U Općinskoj službi civilne zaštite Vogošća kažu da je ugroženo pet ili šest kuća, te da je evakuacija stanovnika u toku. Za sada nije uništena ni jedna kuća i nema nastradalih. Sve ekipe su na mjestu događaja.