BiH
0

Klizište u Srebreniku ugrozilo jedan stambeni objekat

Piše: A. K.
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Uslijed kišnih padavina došlo je do pokretanja klizište u naselju Lisovići, općina Srebrenik koje ugrožava stambeni i pomoćni objekat, potvrđeno je za Klix.ba u Operativnom centru civilne zaštite Srebrenik.

"Od vlasnika stambenog objekta dobili smo dojavu da je došlo do pokretanja klizišta kojim su ugrožene kuća i štala. Nakon službene zabilješke općinska komisija Službe civilne zaštite Srebrenik je izašla na teren i vidjela situaciju. Još uvijek nemamo informaciju koji će dalje koraci biti poduzeti", kazali su za Klix.ba u Operativnom centru civilne zaštite Srebrenik.

Kada je u pitanju trenutno stanje na području Tuzlaskog kantona, šef Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite Tuzla Elvedin Kurbašić kaže da je ono zadovoljavajuće.

S obzirom na vremenske uslove ekipe Kantonalnog centra civilne zaštiteTuzla su u pripravnosti.

"Pratimo stanje na terenu i s obzirom na vremenske uslove, očekujemo da bi sa obilnijim kišnim padavinama moglo doći do većeg broja aktiviranja klizišta", kazao nam je Kurbašić.

Od početka godine do danas na području TK došlo je do pokretanja četiri klizišta i to na području Tuzle, Srebrenika i Sapne.

Na području općine Sapna u proteklom periodu došlo je do pokretanja klizišta koje je ugrožavalo lokalno mezarje i lokalni put. U Tuzli je došlo do pokretanja klizišta koje je na dijelu puta M 18 djelimično prekinulo saobraćaj. Sada imamo pokrenuto klizište na regionalnom putu Sapna-Kalesija gdje je došlo do većeg odrona zemlje. Time je blokirana jedna saobraćajna traka", istakao je Kurbašić.