BiH
0

Klizište"Stara Ciglana-hotel Grand" zahtjeva hitnu intervenciju

FENA
Klizište "Stara Ciglana-hotel Grand" tema je sastanka koji je danas održan u hotelu Grand a kojem su prisustvovali načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, te predstavnici firme GP Put, KJKP Rad i savjeta mjesnih zajednica Velešići i Pofalići.

Stanje na ovom klizištu je ozbiljno, jer se praćenjem razvoja kliznog procesa na ovoj lokaciji došlo do zaključka da je od 1978. do 2000. godine površina klizišta povećana za preko tri puta. 1978. godine površina je bila oko 3 hektara, danas je 7,8 hektara, što znači da se klizište i dalje širi i zahtjeva hitnu intervenciju, kazao je prof. dr. Ljubomir Rokić sa Instituta za geologiju i geotohniku Građevinskog fakulteta Sarajevo, a koji već 30 godina prati razvoj ovog klizišta.

«Po našoj ocijeni sanacija mora biti integralna. Ne može se ići na parcijalnu sanaciju bilo kojeg objekta u jednoj masi koja je aktivna, nego se mora ići na tzv. sanaciju kroz izradu regulacionih planova. To znači da se na ovom prostoru izgradnjom stambenog naselja, koje će biti u funkciji stabilizacije čitave padine, može obezbijediti trajna sanacija. To znači izgradnja objekata pod određenim tehničko-tehnološkim uvjetima, zahvatanje površinskih podzemnih voda, planiranje površine terena», kazao je prof. dr Rokić dodavši kako je trenutno 12 objekata u aktivnom kliznom tijelu.

Prof. dr. Rokić je podsjetio kako su od 1978. godine u nekoliko navrata vršeni istražni radovi ali da sada ti istražni radovi više nemaju svoju vrijednost, jer je došlo do proširivanja klizišta i promjene morfologije terena.

«Do donošenja definitivnog rješenja šta ovdje učiniti potrebno je izvesti vrlo detaljna geološko-geotehnička istraživanja. To su složena istraživanja ali na bazi tih rezultata može se reći šta učiniti, kako poboljšati stanje stabilnosti i koji je red koraka u toj sanaciji da se postigne puni efekat. I da se primjene najsavramenije tehničko-tehnološke mjere teško je reći da će to istog momenta stati. To je ogromna pojava i normalno je očekivati tzv. pokrete smirivanja tla.», kazao je prof. dr Rokić.

Načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo je kazao kako je u regulacionom planu na ovom prostoru predviđena stambena gradnja, a vlasnik zemljišta je Nexe grupa, odnosno GP Put, koji je kupljen od strane Nexe grupe.

«Problem predstavlja prolazak jedne od glavnih cjevovodnih instalacija sarajevskog Vodovoda, koja u ovom trenutku i drži samo klizište i čije bi pokretanje, odnosno pucanje izazvalo nesagledivu katastrofu, jer bi se milioni kubika vode sručili i praktično odnijeli pola brda», kazao je načelnik Koldžo dodavši kako je u budžetu za sanaciju ovog cjevovoda planirano 300.000 KM.

«Klizište bi se moglo pokrenuti početkom jeseni, odnosno početkom sezone padavina», upozorio je Koldžo naglasivši kako je potrebno ovaj problem početi rješavati što prije.