BiH
111

Klizište nosi dio naselja Badre ka tuzlanskoj kasarni

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Na području općine Tuzla, prema podacima Općinskog štaba Civilne zaštite, registrovano je 150 aktiviranih klizišta, a najteža situacija je u naseljima Mašinac, Mosnik, Crvene Njive, Šljivica i Badre gdje je ugroženo blizu 50 stambenih objekata.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

U jučerašnjim poslijepodnevnim satima klizište je u naselju Ilinčica uništilo kuću porodice Grbić, a u tuzlanskom naselju Solina, na putu prema Doknju, ugroženo je nekoliko stambenih objekata.

Prema podacima Općinskog štaba Civilne zaštite, klizišta su ugrozila ili srušila 12 objekata, a na desetine objekata u većini mjesnih zajednica tuzlanske općine je ugroženo.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Alarmantna situacija je u naselju Badre, koje se nalazi na desnoj strani regionalnog puta od raskrsnice Brčanska Malta ka Doknju. Ogromno klizište je već počelo nositi i urušavati stambene objekte u pravcu tuzlanske kasarne.

Stanovništvo iz ulice Badre je evakuisano, a oni su posljednju noć proveli budni.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Prespavala sam kod komšinice, jer sam osjetila kako se moja kuća pomijera. Ne znam koliko su sigurni ostali objekti, ali svakako je najbolje da moje komšije pronađu drugi smještaj kako ne bi pala mrtva glava“, kaže nam jedna stanovnica naselja Badre.

Domaćinstva u općini Tuzla od sinoć su bez vode, jer stanica Stupari nije u funkciji, a prekinuta je i proizvodnja vode u fabrici na Ceriku. Od jutros se javljaju mještani prigradske mjesne zajednice Lipnica, koji navode kako su poplavljeni i zaboravljeni od svih, a već smo ranije pisali kako je izuzetno teško stanje u naseljima Simin Han, Gornja Tuzla, Bukinje, Plane...

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Tuzla je i u svojevrsno saobraćajnoj blokadi. Niti jedan magistralni pravac nije u funkciji, a iz Tuzle se, prema posljednjim informacijama, može doći samo do Kalesije.