|

Klizište kod Kaknja formiralo jezero: Naselja odsječena, stanovnici strahuju od poplava

Klizište kod Kaknja formiralo jezero: Naselja odsječena, stanovnici strahuju od poplava
36
Piše: E. M.
20.2.2017. u 15:22
46
komentara
36

dijeljenja
1/18 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
2/18 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
3/18 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
4/18 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
5/18 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
6/18 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
7/18 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
8/18 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
9/18 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
10/18 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
11/18 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
12/18 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
13/18 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
14/18 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
15/18 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
16/18 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
17/18 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
18/18 Foto: RMU Kakanj
U krugu eksploatacione zone površinskog kopa Vrtlište, krajem prošle sedmice došlo je do pomjeranja tla na lokalnom putu prema području Brnjica, a od petka do danas na snazi je potpuna obustava saobraćaja zbog klizišta koje je uzrokovalo i stvaranje jezera na rijeci Ribnici.
Alternativna industrijska saobraćajnica na putnoj komunikaciji Donj Kakanj - Brnjic zatvorena je od petka, kada je usljed kretanja tla došlo do potpunog oštećenja puta na ovoj dionici. Klizište već danima predstavlja prijetnju za pet domaćinstava koja se nalaze uz obalu rijeke Ribnice, a mještani su kazali kako im nije naređena evakuacija te da se intenzivno radi na sanaciji klizišta i brane koja je napravila vještačko jezero.

Iz Rudnika mrkog uglja Kakanj koji je nadležan za ovo područje su istakli kako je klizište još uvijek aktivno te da se ulažu maksimalni napori da bi se spriječile bilo kakve posljedice.

Direktor Rudnika mrkog uglja Kakanj Kasim Alajbegović danas će održati sastanak s predstavnicima Mjesne zajednice Donji Kakanj, gdje će razgovarati o uspostavljanju što adekvatnijih uslova za život tokom trenutne vanredne situacije.


Iz rudnika su dodali i da akumulirana voda iznad centralnog djelovanja klizišta nema udarnu moć. Prokopavanje kanala na desnoj obali rijeke Ribnice trebalo je omogućiti protok vode iz vještačkog jezera, a time je i rijeka trebala biti vraćena u svoje korito.

Međutim, zbog problema na prokopavanju kanala utoku su aktivnosti na pripremama za ispuštanje vode, a koje će se odrađivati pumpom kapaciteta 3.000 litara u sekundi. Za ispumpavanje vode preko zone klizišta biće postavljen cjevovod dužine oko 700 metara. Na ovaj način voda će se ulijevati u korito rijeke Ribnice, koje je usljed djelovanja klizišta presušilo.

Višednevni pokušaji da se napravi kanal za propuštanje vode iz akumulacije nisu uspjeli jer je klizište aktivno i svojim djelovanjem ponovo zatrpava već urađene dijelove kanala.

Paralelno, pojačanom dinamikom, izvode se građevinski zemljani radovi na izgradnji brzotoka, kojim trajno treba biti prihvaćena i odvedena voda rijeke Ribnice u rijeku Bosnu. Građevinske mašine rade ovaj posao kod izlazne tačke tunela Ribnica-Tičići, u Tičićima, uz regionalni put od Kaknja prema Zenici.

Danas i u toku jučerašnjeg dana direktor Rudnika Kakanj, Kasim Alajbegović, obavio je razgovor sa predstavnicima Donjeg Kaknja i Mramora, naselja koja su direktno pogođena djelovanjem klizišta.

Stanovnici Mramora su u putnoj blokadi, a stanovnici Donjeg Kaknja izražavaju strah, kako bi iz akumulacije koja se formira, moglo doći do poplava kakve su se dogodile 2014. godine. Tada je u Donjem Kaknju poplavljeno više stambenih objekata.

Uprava Rudnika smatra da je strah stanovništva opravdan te da radnje koje se poduzimaju jesu isključivo u funkciji eliminisanja mogućih štetnih posljedica.

Danas je ocjenjeno da sanacija klizišta prevazilazi rudničke potencijale i da je nephodna pomoć releventnih državnih institucija i Vladajućeg društva Elektroprivrede BiH.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak za Klix.ba je kazao kako su već određeni timovi koji će pratiti stanje na terenu te da će se tražiti i angažman Zavoda za geologiju Federacije Bosne i Hercegovine.

"Mi smo danas odredili tim koji će pratiti situaciju u Kaknju, a provjerit ćemo i kakav angažman može pružiti lokalna i kantonalna uprava. U toku je kopanje kanala koji će pomoći da akumulirana voda nastavi svoje kretanje, a postoji i mogućnost plavljenja i tunela koji se kopao u rudniku", izjavio je Solak te dodao da će više informacija biti poznato u toku dana.

Iz Općine Kakanj za Klix.ba su izjavili kako svi ulažu maksimalne napore kako bi se osposobilo odvijanje saobraćaja za mjesta Mramor i Brnjic te da se svi nadaju da će brzo riješiti sve probleme.
Prijavi grešku


Komentari (46)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...