BiH
1

Klizišta ugrožavaju petnaest stambenih objekata u Brčkom

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Klizišta na području Brčko distrikta ugrožavaju petnaestak stambenih objekata u podmajevičkim selima Rašljani i Zovik, a da bi bila obavljena trajna sanacija najisplativije rješenje je istraživanje zemljišta na tim lokacijama, istaknuto je danas na seminaru o pojavi klizišta na području Brčkog.

Vršilac dužnosti šefa Odjeljenja za javnu bezbjednost u tehničkoj Vladi distrikta Mićo Simikić rekao je da su klizišta u distriktu najrasprostranjenija u podmajevičkom krajevu zbog učestale neplanske sječe šume.

On smatra veoma važnim da se pri rješavanju problema klizišta angažuju stručnjaci za tu oblast.

Vanredni profesor sa Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta iz Tuzle Kenan Mandžić rekao je da su istraživanja lokacija na kojima postoje klizišta najskuplja, ali da, ako budu stručno obavljena, trajno rješavaju taj problem.

"Najveći problemi u sanaciji klizišta svuda su, pa i na području Brčkog, finansijske prirode. U nekim slučajevima više se isplati iseljavanje stanovništva, nego da se vrši sanacija zemljišta", kaže Mandžić.

On je napomenuo da nastanak klizišta, osim vremenskih uslova, uzrokuje i odnos ljudi prema prirodi, prije svega, neplanska izgradnja objekata na mjestima gdje postoji opasnost od odrona zemljišta i sječa šuma.

Mandžić je naveo da rješavanje problema klizišta podrazumijeva pripremu projektne dokumentacije, utvrđivanje obima istražnih radnji i stepena ugroženosti objekata, te izradu adekvatnog projekta sanacije, pa tek onda sanacione radove.

Član Savjeta Mjesne zajednice Štrepci Ivo Nikolić rekao je da je šteta nastala na stambenim objektima u poplavama 2014. godine prilično sanirana i da su najugroženija domaćinstva dobila nepovratna novčana sredstva da riješe stambeno pitanje.

"I dalje je najveći problem na ulazu u selo gdje je bujica odnijela asfaltni put. Očekujemo da će novoformirana vlast u distriktu završiti započeti posao sanacije terena", naveo je Nikolić.

U okviru seminara predstavljene su kritične lokacija pogođene klizištima na području distrikta.

Seminaru o temi "Rizik pojave i razvoja klizišta na području distrikta Brčko, sa analizom mogućnosti prevencije i optimalnih uslova sanacije" danas su prisustvovali predstavnici lokalne vlasti, udruženja građana i mjesnih zajednica.