Novi problemi
0

Klizišta odnijela minska polja

SRNA
Poplave koje su proteklih dana pogodile BiH donijele su novu opasnost stanovništvu, jer su nabujale vode aktivirale brojna klizišta koja su odnijela dio minskih polja, pa niko u ovom trenutku ne zna gdje su mine završile, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Rukovodilac Centra za borbu protiv mina BiH Antun Sinković rekao je da su tokom rata najčešće minirane obale rijeka, pa je zbog toga logično da će erozija zemljišta sa sobom odnijeti i mine koje budu na toj površini.

"Najugroženije područje je oko rijeka koje su plavile posljednjih dana, na primjer od Dervente prema Brodu, rijekom Ukrinom gdje su bile sukobljene strane tokom rata i tu su postavljana minska polja", rekao je Sinković.

On je pojasnio da je na tom mjestu od početka rata do sada svaka veća voda mijenjala oblik korita rijeke i tu je od 23 000 metara kvadratnih, koje je trebalo deminirati, odneseno 2 300 metara kvadratnih.

"Problem je što voda odnese zemlju i sve u njoj, pa se tako te mine negdje zaustave i ostanu pokrivene zemljom, pa ih čak ni detektori ne mogu otkriti. Detektori ne mogu otkriti minu na većoj  dubini, recimo ispod pola metra", rekao je Sinković.

On je naveo primjer čovjeka koji je na Palama, na izvoru Miljacke, šetajući pored rijeke izgubio nogu jer je stao na minu koju je donijela voda i koja se zaustavila u travi pored rijeke, a takvih je primjera mnogo.

"Teško je bilo šta savjetovati stanovništvu jer ne postoji neki jasno definisan način. Najbolje je strogo izbjegavati mjesta gdje postoje znaci upozorenja od postojanja mina, kao i korita rijeka koje su plavile", rekao je Sinković.
U Federaciji BiH juče je bilo aktivno više od 140 klizišta, od čega najviše u Tuzlanskom kantonu 138. U Civilnoj zaštiti Republike Srpske kažu da još nemaju podatke o broju kluišta koja su aktivirale posljednje poplave, ali da je bilo problema u Kostajnici i Modriči.