Prirodne nepogode
31

Klizišta i odroni nakon nevremena u Goraždu, najteža situacija u naseljima Obarak i Grabovik

E. A.
Foto: E.A./Klix.ba
Foto: E.A./Klix.ba
Veliko nevrijeme i obilne padavine koje su jučer zahvatile Goražde stvorile su velike probleme stanovnicima ovog kantona. Pojavila su se klizišta, problem sa putnim komunikacijama, brojni stambeni objekti pretrpjeli su veliku štetu, ali na svu sreću nije bilo ugrožavanja života ljudi.

Ovo je potvrdio i Mithat Hadžiomerović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite u Goraždu.

On je naglasio da su službe reagovale adekvatno, ali da najveći problem predstavlja klizište u naselju Grabovik, jedno od tri koje ugrožava putnu komunikaciju te zatražio da stručnjaci izađu na teren i daju preporuke za saniranje.

Zbog klizišta je u prekidu i saobraćaj u ulici Braće Bezdrob u ovom naselju gdje se obrušio potporni zid u dužini od gotovo 30 metara. Klizište prijeti i jednom devastiranom, napuštenom objektu. Iz mjesne zajednice upozoravaju da će šteta biti veća ako se teren brzo ne sanira.

"Ova komunikacija je ugrožena, saobraćaj je obustavljen jer je cesta potkopana i plašimo se da može doći do većih problema i obrušavanja", kaže Adnan Efendić, član Savjeta mjesne zajednice Goražde 1.

On je pozvao nadležne institucije i gradske službe da pristupe hitnom rješavanju ovog problema. Do pomjeranja tla došlo je i na samom ulazu u grad, a problema ima u skoro svim dijelovima grada.

"Najkritičnija tačka u ovom dijelu Obarka je klizište zbog kojeg su direktno ugrožene dvije porodične kuće, možemo to riješiti samo privremeno kako bi ih zaštitili od daljeg odrona, ali i za to je potrebno suho zemljište. Moramo riješiti te probleme sa podzidama, može i izgradnjom kružnog toka koji je u nadležnosti Cesta FBIH oni bi trebali učestvovati", kaže Dženis Ćulov, predsjednik Mjesne zajednice Obarak.

Ovo nije prvi put da se dešava da bujične vode prave problem na Obarku i naselju Prvi maj gdje je došlo do poplava u podrumima stambenih zgrada.

"Svaki put rješavamo posljedice, moramo tražiti uzorke kako bi našli rješenje za oborinske vode, da ih ucjevimo na najvišoj tački I mislim da to treba raditi na taj način od najviše tačke do najniže, a ne obrnuto. Ono što je dobro je da je cijeli sistem raagovao na vrijeme, radili smo cijelu noć i komunalno preduzeće i vatrogasci i štab, sve što je bilo u njihovoj mogućnosti oni su uradili.Problem je što se sve rješava posljedično, moramo djelovati preventivno", navodi Ćulov.

Sanid Zirak, načelnik gradskog štaba Civilne zaštite najavio je poduzimanje mjera i odobravanje interventnih sredstava.