Uz najljepše želje
272

Klix.ba vam želi sretnu i uspješnu novu 2021. godinu

S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Redakcija portala Klix.ba svim građanima Bosne i Hercegovine, ali i regije i svijeta želi sretnu i uspješnu 2021. godinu.

Godina iza nas za sve je bila možda najizazovnija u 21. vijeku. Svijet se suočio s pandemijom koronavirusa pa su se države morale prilagođavati novim pravilima.

Strah, strepnja, tuga i nada bila su osjećanja koja su dominirala. Svijet je očajnički tražio trunku radosti s obzirom na to da su se građani "preko noći" morali naviknuti na izolacije, globalni lockdown, obavezne maske...

Svijet je počeo živjeti online. Komunikacija između ljudi preselila se na Zoom i druge aplikacije. Učenici i studenti su se morali prilagoditi online nastavi, a u poslovnom svijetu tzv. homeoffice, odnosno rad od kuće je postao svakodnevnica.

Mnogi su izgubili svoje najmilije, ali su morali podići glavu i krenuti dalje.

U tom vrtlogu plivala je i Bosna i Hercegovina. Pored borbe s pandemijom nije izostala gotovo redovna politička kriza koja je na kraju 2020. kulminirala i velikom migrantskom krizom. Skandal u vezi s kupovinom 100 kineskih respiratora u FBiH, kao i privremene bolnice u RS-u obilježili su politiku. U pandemijskim uslovima održani su lokalni izbori, a naknadno i oni u Mostaru, nakon osam godina odgađanja.

Kulturni život je uglavnom mirovao, a djelimično se prebacio na online sferu, koliko je to bilo moguće. Sport je mjesecima bio blokiran, ali se u drugoj polovini 2020. nastavio u ograničenim okolnostima.

BiH nažalost ni u sportu neće naročito zapamtiti godinu iza nas. Nogometna reprezentacija je nazadovala, a propustili smo duplu šansu da se plasiramo na još jedno veliko takmičenje.

Učestala krilatica je postala poruka "Ostani kući", a potom i "Budimo odgovorni". Maska je postala obavezan dio outfita.

Ipak, kraj 2020. donio je nadu u bolje sutra. Nekoliko vakcina protiv koronavirusa je već počelo dobijati dozvole za upotrebu i svijet s pravom velikih očekivanja u 2021. očekuje pobjedu nad pandemijom.

Želimo vam sretnu, uspješnu i zdravu 2021. godinu.