BiH
9

Mještani Svraka u strahu: Niko nas ne može uvjeriti da se zemlja i dalje ne pomjera

Piše: A. Džano
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Naselje Svrake, nedaleko od Sarajeva, sablasno je prazno otkako je klizište urušilo osam kuća, te prijeti da sravni brojne druge. Mještani, koji su ranije evakuirani, obilaze svoje kuće u strahu od lopova koji bi mogli iskoristiti situaciju. Reporteri portala Klix.ba posjetili su ovo naselje.

Otkako su padavine prestale na sarajevskoj regiji, u Svrakama nije bilo većeg pomjeranja tla. Ipak, mještani tvrde da zemlja ne miruje.

"Ovdje sam svaki dan, mene niko ne može uvjeriti da se zemlja dalje ne pomjera. Dolazili su nam geolozi i procjenjivali šta je ono što se može desiti. Nisu bili optimistični. Ovih osam kuća koje su se urušile, one su vjerujte potonule u sekundi“ kaže Sifet Korjenić, mještanin koji je sa ženom i dvoje djece izmješten iz porodične kuće.

Stanovnici Svraka sada su smješteni na različitim krajevima Općine Vogošća, u hotelima, prihvatnim centrima, ali i kod svoje rodbine. Njihove kuće su sablasno prazne, na ulicama nema nikog, osim zabrinutih mještana, koji se svakim trenutkom provedenim na lokalnim ulicama, izlažu opasnosti od klizišta.

"U trenutku kada se to desilo, jedva sam spasio svoju majku. Ona je rekla: 'Čujem da nešto puca'. Sreća je da sam je tada stigao izvesti, jer da nismo pobjegli niz ulicu, ko zna šta bi se desilo“, priča Hamid Bulbul čija kuća, popucalih zidova, još uvijek stoji na istom mjestu.

Smatra da se u padinske dijelove Svraka, koji su bili pogođeni klizištem, niko neće vratiti.

"To je završena priča. Isuviše je rizično. Ostali smo bez svojih kuća i ovdje više neće biti života“, kaže Bulbul.