BiH
185

Klix.ba u Doglodima i Osjeku: Sve je pod vodom, građani se mole za prestanak padavina

Piše: E. S. H.
Poplave u Osjeku jutros (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mještani Osjeka i Dogloda u naselju Ilidža u Sarajevu već više od 24 sata bore se sa prirodnom nepogodom. Poplava uništava njihove domove i usjeve, a mnogi su bili primorani izaći iz svojih kuća. Ekipa portala Klix.ba od jutros je sa mještanima tih naselja koji pogled upiru u nebo s nadom da će kiša stati.

Najteža situacija u Osjeku. Potopljeno je blizu 100 kuća. Pripadnici dobrovoljne vatrogasne brigade čamcima odvoze ljudima lijekove i vodu, s obzirom da u naseljima pogođenim poplavama nema ni struje niti vode. Mnogi mještani su morali napustiti svoje domove.

"Cijele noći smo tu. Pomažemo ljudima i čamcima prevozimo hranu, lijekove i vodu. Uradili smo i nekoliko evakuacija", kazao je ze Klix.ba Ramiz Čolpa, komandir dobrovoljne vatrogasne brigade.

Situacija u Osjeku je dramatična. Ljudi su ogorčeni. Dvije kuće Ahmeta Kovačevića su poplavljene.

"Ovo je tuga. Supruga mi je operisana, a sinoć sam djecu morao izvesti iz kuće. Sve je ovo zbog autoputa, nikada više nećemo biti mirni", kazao je Kovačević ekipi portala Klix.ba.

Slična situacija je i u naselju Doglodi.

Mirsad Ustamujić je jedini mještanin koji je uspio spasiti kuću od poplava.

"Pumpom izvlačim vodu, a dvije noći niko ne spava. Dolazio je načelnik, dovukli su nam malo pijeska, ali sve je to malo. Prijatelji nam pomažu, izbacujemo vodu, pomaže nam i Civilna zaštita, ali ako kiša nastavi padati bit će teško", kazao je Ustamujić.

Tomislav Bajkuša ima 82 godine, kaže da je sreća što ga zdravlje služi pa može bar pomjeriti stvari na viši sprat.

"Teško je, u kući mi je voda. Niko nam nije dolazio, nadamo se da više neće rasti, jer ako uđe još malo vode, džaba sam sve ovo godinama gradio", rekao je Bajkuša.

Hakiji Kurbegoviću kuća u Doglodima je u potpunosti poplavila.

"Doselili smo ovdje prije deset godina, a već treći put nam poplavlja", kazao je Kurbegović kroz suze.

Mještani Dogloda ističu kako ih cijela situacija podsjeća na rat.

"Ništa nismo iznijeli. Pokušali smo izbaciti vodu, ali smo vidjeli da je bezuspješno, samo smo uzeli osnovno. Ne znam šta ćemo", rekao je Kurbegović.