Iz budžeta 900.000 KM
37

Klinički centar u Sarajevu nabavlja 10 novih aparata za dijalizu

M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je u budžetu za 2020. godinu izdvojilo 900 hiljada KM za nabavku opreme kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Planirana je i nabavka 10 novih dijaliznih aparata.

Kako ovo ministarstvo ističe u odgovoru na zastupničku inicijativu zastupnice u Skupštini KS Danijele Kristić, koja je tražila nabavku ovih aparata, ovaj iznos planiran je i za drugu opremu, a KCUS će nabaviti 10 novih aparata.

Prema informacijama iznesenim na 16. radnoj sjednici Skupštine KS, održanoj u decembru prošle godine, u Kantonu Sarajevo se liječi više od 300 bubrežnih bolesnika.

"Većina aparata o kojim ovisi život ove populacije davno je ispunila uslove za otpis. Predviđeni radni vijek aparata za HD je pet godina ili 15 hiljada radnih sati, a naši aparati pojedinačno su u upotrebi više od 100 hiljada radnih sati. U KS su u upotrebi 53 ovakva aparata koja se svakodnevno kvare. Loši aparati utječu direktno na kvalitet i vrijeme trajanja HD, slabljenje drugih organa i tkiva. Pacijenti su svaki drugi dan četiri sata vezani za HD aparat, a nerijetko i više sati zbog otkazivanja istih i prebacivanja na druge aparate. Hemodijaliza je mukotrpan i skup vid liječenja pacijenata i nažalost jedini jer se u FBiH transplantacije organa obavljaju u simboličnom broju. Novim aparatima, samim tim kvalitetnijom dijalizom, umanjit će se smrtnost, produžiti životni vijek i znatno poboljšati svakodnevni kvalitet života pacijenata", navela je Kristić u svojoj inicijativi.

Na Klinici za hemodijalizu KCUS-a u julu prošle godine postavljeno je 11 novih hemodijaliznih aparata, a tokom prethodnih godina uspjeli su zamijeniti većinu dotrajalih aparata. Nažalost, broj oboljelih raste iz godine u godinu, a samim tim i potreba za hemodijalizom.

Za realizaciju odluke Ministarstva zdravstva potrebno je da Skupština KS usvoji Budžet za 2020. godinu. Sjednica je planirana za 3. mart ove godine.