{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kličkovićevo pismo srpskom narodu dokaz Tužiteljstvu

F
26.8.2008. u 17:54
0
0
Kličkovićevo pismo srpskom narodu dokaz Tužiteljstvu
0
Kličkovićevo  pismo srpskom narodu dokaz Tužiteljstvu
Tužilaštvo BiH je u nastavku suđenja za zločine počinjene na području Bosanske Krupe među materijalne dokaze uvelo i dokumente koji govore o formiranju takozvane Srpske opštine Bosanska Krupa, kao i pismo Gojka Kličkovića upućeno "srpskom narodu", saopćio je BIRN - Justice Report.
Tužilaštvo BiH je predočilo niz dokumenata koji govore o stvaranju takozvane Srpske opštine Bosanska Krupa 1991. godine, te preuzimanju kontrole nad policijskim i vojnim strukturama u toj opštini.

Gojko Kličković, Jovan Ostojić i Mladen Drljača terete se da su tokom 1992. godine učestvovali u napadu "paravojnih formacija SDS-a" i vojske takozvane Srpske Republike BiH na civilno nesrpsko stanovništvo s područja Bosanske Krupe.

Na teret im se stavlja učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj povezivanje dijelova BiH nastanjenih Srbima i "stvaranje jedinstvenog teritorija s kojeg će bili protjerano sve nesrpsko stanovništvo".

Tužilaštvo je predočilo dokumente iz oktobra i decembra 1991. godine o uspostavljanju "Privremene skupštine srpskog naroda" na području Bosanske Krupe, te o proglašenju Srpske opštine (SO) Bosanska Krupa. SO Bosanska Krupa je, kako stoji u dokumentima, ušla u sastav Autonomne oblasti (AO) Krajina, a Gojko Kličković i Mladen Drljača su tada postavljeni za članove Skupštine te AO.

Kako se dalje navodi u dokumentima, Izvršni odbor i Skupština SO Bosanska Krupa su pokrenuli inicijative za formiranje Stanice javne bezbjednosti (SJB) i štaba Teritorijalne odbrane (TO) kako bi "održali red i mir".

"Borci s ovog područja izvršavaju sve zadatke u skladu sa pravilima rata, a trenutno se u SO Bosanska Krupa nalazi od 3.500 i 4.000 vojnih obveznika koji predstavljaju značajan potencijal koji bi mogao popuniti snage Jugoslavije koja nestaje", stoji u dokumentu Skupštine SO Bosanska Krupa.

U "kratkom pismu srpskom narodu", koje je Gojko Kličković, tadašnji predsjednik Izvršnog odbora Skupštine SO Bosanska Krupa, uputio svim mjesnim zajednicama s tog područja u januaru 1992. godine stoji da vlada "složena i napeta situacija", te da će se ukoliko dođe do rata odgovarati "dužnim ratom".

Kličković je, kako stoji u dokumentu od 3. januara 1992. godine, istakao da je "netrpeljivost između muslimana i Srba" dovela do podjele opštine i da Srbi više ne žele da žive s onima koji su "počinili strašan genocid" na tim područjima.

Odbrane su prigovorile na neke od ovih dokumenata jer ne sadrže potpise i pečate, te su istakli da su "nerelevantni" jer se ne odnose na 1992. godinu, kada su počinjeni zločini koji se stavljaju na teret trojici optuženih.

Također su izrazili sumnju u autentičnost kopija pojedinih dokumenata dobivenih iz Haaga pošto su ovjereni u jednoj od sarajevskih opština, a ne u Tribunalu.

Suđenje Kličkoviću, Ostojiću i Drljači je počelo pred Sudom BiH u maju 2008. godine i Tužilaštvo BiH je do sada uvelo preko 90 materijalnih dokaza. Nastavak uvođenja materijalnih dokaza Tužilaštva zakazan je za srijedu, 27. augusta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: