{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kličkovićevo pismo srpskom narodu dokaz Tužiteljstvu

F
26.8.2008. u 17:54
0
0
Kličkovićevo pismo srpskom narodu dokaz Tužiteljstvu
0
Kličkovićevo  pismo srpskom narodu dokaz Tužiteljstvu
Tužilaštvo BiH je u nastavku suđenja za zločine počinjene na području Bosanske Krupe među materijalne dokaze uvelo i dokumente koji govore o formiranju takozvane Srpske opštine Bosanska Krupa, kao i pismo Gojka Kličkovića upućeno "srpskom narodu", saopćio je BIRN - Justice Report.
Tužilaštvo BiH je predočilo niz dokumenata koji govore o stvaranju takozvane Srpske opštine Bosanska Krupa 1991. godine, te preuzimanju kontrole nad policijskim i vojnim strukturama u toj opštini.

Gojko Kličković, Jovan Ostojić i Mladen Drljača terete se da su tokom 1992. godine učestvovali u napadu "paravojnih formacija SDS-a" i vojske takozvane Srpske Republike BiH na civilno nesrpsko stanovništvo s područja Bosanske Krupe.

Na teret im se stavlja učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj povezivanje dijelova BiH nastanjenih Srbima i "stvaranje jedinstvenog teritorija s kojeg će bili protjerano sve nesrpsko stanovništvo".

Tužilaštvo je predočilo dokumente iz oktobra i decembra 1991. godine o uspostavljanju "Privremene skupštine srpskog naroda" na području Bosanske Krupe, te o proglašenju Srpske opštine (SO) Bosanska Krupa. SO Bosanska Krupa je, kako stoji u dokumentima, ušla u sastav Autonomne oblasti (AO) Krajina, a Gojko Kličković i Mladen Drljača su tada postavljeni za članove Skupštine te AO.

Kako se dalje navodi u dokumentima, Izvršni odbor i Skupština SO Bosanska Krupa su pokrenuli inicijative za formiranje Stanice javne bezbjednosti (SJB) i štaba Teritorijalne odbrane (TO) kako bi "održali red i mir".

"Borci s ovog područja izvršavaju sve zadatke u skladu sa pravilima rata, a trenutno se u SO Bosanska Krupa nalazi od 3.500 i 4.000 vojnih obveznika koji predstavljaju značajan potencijal koji bi mogao popuniti snage Jugoslavije koja nestaje", stoji u dokumentu Skupštine SO Bosanska Krupa.

U "kratkom pismu srpskom narodu", koje je Gojko Kličković, tadašnji predsjednik Izvršnog odbora Skupštine SO Bosanska Krupa, uputio svim mjesnim zajednicama s tog područja u januaru 1992. godine stoji da vlada "složena i napeta situacija", te da će se ukoliko dođe do rata odgovarati "dužnim ratom".

Kličković je, kako stoji u dokumentu od 3. januara 1992. godine, istakao da je "netrpeljivost između muslimana i Srba" dovela do podjele opštine i da Srbi više ne žele da žive s onima koji su "počinili strašan genocid" na tim područjima.

Odbrane su prigovorile na neke od ovih dokumenata jer ne sadrže potpise i pečate, te su istakli da su "nerelevantni" jer se ne odnose na 1992. godinu, kada su počinjeni zločini koji se stavljaju na teret trojici optuženih.

Također su izrazili sumnju u autentičnost kopija pojedinih dokumenata dobivenih iz Haaga pošto su ovjereni u jednoj od sarajevskih opština, a ne u Tribunalu.

Suđenje Kličkoviću, Ostojiću i Drljači je počelo pred Sudom BiH u maju 2008. godine i Tužilaštvo BiH je do sada uvelo preko 90 materijalnih dokaza. Nastavak uvođenja materijalnih dokaza Tužilaštva zakazan je za srijedu, 27. augusta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: