Sud BiH
0

Kličković učestvovao u dogovorima Karadžića i Holbrookea

FENA
Na suđenju za zločine počinjene u Bosanskoj Krupi prvooptuženi Gojko Kličković kazao je da je učestvovao u planiranju dogovora između Radovana Karadžića i Richarda Holbrookea te je predočio dokumente za koje tvrdi da pokazuju da je "međunarodna zajednica planirala sukob u BiH".

-Taj dokument postoji i učestvovao sam u njegovom planiranju. Holbrooke je kazao: 'Radovan out, Srbi na izbore'", istakao je Gojko Kličković predočavajući novinski članak "Klinton protiv hapšenja", Večernjih novosti iz 2008.

Richard Holbrooke je bio specijalni američki izaslanik za Balkan. Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, koji je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) optužen za genocid i druge zločine počinjene u BiH, tvrdi da je 1996. s Holbrookeom sklopio sporazum po kojem neće biti procesuiran u Haagu ako se povuče iz javnog i političkog života.

Kličković je o tom sporazumu govorio i na ročištu 8. aprila 2009., kada je istakao da je bio svjedok dogovora koji je potpisan 1996.

On se zajedno s Mladenom Drljačom i Jovanom Ostojićem tereti za ubistva, prisilno preseljavanje, fizičko i psihičko zlostavljanje, silovanje, zatvaranje i mučenje nesrpskog stanovništva na području Bosanske Krupe tokom 1992.

Bio je komandant Kriznog štaba i predsjednik Ratnog predsjedništva srpske općine Bosanska Krupa, a od 1996. do 1998. premijer Republike Srpske.

Među materijalne dokaze Kličković je unio nekoliko novinskih članaka iz 2008. za koje je rekao da potvrđuju da je međunarodna zajednica "diktirala" rat u BiH te da je "dozirala udruženi zločinački poduhvat".

-Jasno se vidi da je sve diktirala i određivala pravila. Tamo se utvrđivalo šta će se desiti u BiH i oni su započeli rat 1991., a završili ga 1995., rekao je Kličković predočavajući članak iz Večernjih novosti "Svi Srbi da budu zajedno" iz augusta 2008.

Kličković, Drljača i Ostojić se terete za udruženi zločinački poduhvat zajedno s Karadžićem, a koji je otpočeo u ljeto 1991.

Tokom izvođenja materijalnih dokaza Kličković je predočio nekoliko knjiga bivših pripadnika Armije BiH u kojima stoji da je Patriotska liga nastala 1991. te da je pod kontrolom Stranke demokratske akcije koja ju je i naoružavala.

-Patriotska liga je 31. marta 1991. počela s intenzivnim priprema, a Srbi to nisu radili. (...) Želim da dokažem da su se paravojne formacije stvarale prvo kod Hrvata i Bošnjaka, istakao je Kličković.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. septembar, javio je Birn-Justice Report.