Tužilaštvo BiH
0

Kličković naredio prisilno iseljavanje

FENA
Redžep Međedović, Kasim Kalauzović i Bajro Šabić, svjedoci Tužilaštva u predmetu Kličković i ostali, napustili su svoje domove 1. maja 1992. godine zajedno sa ostalim mještanima sela sa područja Bosanske Krupe. Kako su rekli, domove su morali napustiti “po naredbi”.

Naredbom Gojka Kličkovića, kako stoji u optužnici, "civilno muslimansko stanovništvo iz naselja Arapuša, Velika Jasenica, Veliki Dubovik, Zalin i Potkalinje" je 1. maja 1992. godine prisilno iseljeno u općinu Sanski Most.

Pored Kličkovića, Tužilaštvo BiH tereti Jovana Ostojića i Mladena Drljaču za niz zločina počinjenih na području Bosanske Krupe tokom 1992. godine.

Nakon što su protjerani i zarobljeni, trojica svjedoka su prošli kroz razne torture.

“U školi u Krupi stražari su me tjerali da ležim na zemlji dok su me gazili, a jednom prilikom njih sedam ili osam su me tukli kablovima, palicom, te šipkom. Na nožne prste su mi stavljali žice i puštali struju”, prisjetio se Redžep Međedović, koji je uhapšen 21. juna 1992. u Skucanom Vakufu kraj Sanskog Mosta.

On se prisjetio i ubistva grupe koju su ostali zatočenici nazivali “Joks”, početkom augusta 1992. godine.

U optužnici stoji da je Joja Plavanjac, “oficir na višem položaju u 11. lakoj pješadijskoj brigadi”, u školi u Krupi ubio 11 zatočenika, s čime je “bilo upoznato rukovodstvo Srpske opštine Bosanska Krupa”.

“Ta grupa je imala poseban tretman u školi i njih su stalno tukli. Čuli smo kako mrtva tijela škripe po pločicama jer su ih iznosili kao vreće. Ujutro smo na hodniku vidjeli tragove krvi, a narednog dana su nas prebacili u sobu gdje smo zatekli užas. Krvi svugdje, olova...”, sjetio se i Kasim Kalauzović, koji je u školu doveden 24. jula 1992. godine.

Plavanjac je, kako je kazao Kalauzović, istog dana izveo još jednog zatočenika iz druge prostorije i ubio ga u fiskulturnoj sali. Svjedok je dodao da drugi zatočenici nisu vidjeli ubistvo, ali su, “po koracima koje su osluškivali, pretpostavili” da je Plavanjac to učinio.

Bajro Šabić je uhapšen 3. maja 1992. godine u selu Veliki Badići, nakon čega je odveden u školu u Krupu, gdje je zlostavljan elektrošokovima i premlaćivan. Šabić je, zajedno sa Međedovićem i Kalauzovićem, krajem augusta 1992. kamionom prebačen za Kamenicu, gdje ostaju u zatočeništvu do novembra iste godine, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 29. oktobar 2008. godine.