BiH
0

Kličković: Izjašnjenje odgođeno do kraja januara

Sarajevo-x.com
Nakon što je na ročištu 4. januara Gojko Kličković rekao da se ne može izjasniti o krivici jer "ne razumije optužnicu", njegov branilac je ponovo zatražio odgađanje izjašnjenja za još 30 dana, kako bi "kompletirao ekipu za odbranu", te pregledao sve dokaze.

Naredno ročište za izjašnjenje zakazano je za 31. januar ove godine.

Gojko Kličković se tereti da je, kao visoki funkcioner Srpske demokratske stranke, Skupštine Srpske općine Bosanska Krupa i komandant Kriznog štaba, “planirao, pokrenuo, naredio i počinio” napad na područja gradova Bosanska Krupa, Bosanska Otoka i Ostružnica, pri čemu je ubijen veliki broj civila Bošnjaka, a njihove su kuće opljačkane i zapaljene.

Kličković je, prema navodima optužnice, odgovoran što nije kaznio osobe koje su bile njemu podređene, a koje su počinile krivična djela. Također se tereti za zarobljavanje većeg broja civila i boraca, koji su, od aprila do novembra 1992. godine, boravili u nečovječnim uslovima u brojnim zatvoreničkim centrima.

"Sud je razriješio dužnosti dodatnog branioca Hamdiju Veladžića, zbog toga što je on, kao istražni sudija, saslušavao svjedoke koji će se pojaviti na ovom suđenju. Mi smo sada opet na početku. Nama su zaista potrebne tri sedmice da se validno izjasnimo i da se ovo uradi na kvalitetan način", rekao je advokat Dušan Tomić.

Također je dodao da je uložio žalbu na Veladžićevo razrješenje, te da će tek po donošenju pravosnažne odluke eventualno početi tražiti novog dodatnog branioca.

Tužilaštvo se nije protivilo prijedlogu za odgađanje izjašnjenja, a kako je istakao tužilac Philip Alcock, i njima "odgovara da odbrana bude po želji optuženog", kako bi se u daljem toku postupka izbjegli takvi problemi.

Zakonski rok za izjašnjenje o krivici je 15 dana nakon potvrđivanja optužnice, koje je u ovom slučaju bilo 17. decembra 2007. godine. Iako je Šaban Maksumić, sudija za prethodno saslušanje, rekao da je "zakon izričit u pogledu rokova", ipak je odobrio odgodu koju je tražio branilac optuženog.

"Jasno je da svi ukupno nećemo ništa izgubiti ovim odgađanjem, a bolje je da ove prepreke otklonimo sada, da ih ne prenosimo na Sudsko vijeće", rekao je Maksumić.