Sud BiH
0

Kličković bio prisutan sporazumu Karadžića i Holbrookea

SRNA
Gojko Kličković, prvooptuženi za zločine nad nesrpskim stanovništvom u Bosanskoj Krupi, izjavio je tokom današnjeg svjedočenja pred Sudom BiH da je bio svjedok sporazuma između Radovana Karadžića i Ričarda Holbrookea, koji je dogovoren u julu 1996. godine, prenosi Balkanska istraživačka mreža /BIRN/.

"Bio sam uključen u pregovaranja oko sporazuma o Karadžićevom nepojavljivanju na političkoj sceni i tada se džentlmenski dogovorilo da se o tome javno neće govoriti", rekao je Kličković.

Od 1996. do 1998. godine Kličković je bio premijer Republike Srpske (RS), a tokom rata komandant Kriznog štaba i predsjednik Ratnog predsjedništva Srpske opštine Bosanska Krupa.

Kličković se zajedno s Mladenom Drljačom i Jovanom Ostojićem tereti, između ostalog, za ubistva, prisilno preseljavanje, fizičko i psihičko zlostavljanje, silovanje, zatvaranje i mučenje nesrpskog stanovništva na području Bosanske Krupe tokom 1992. godine.

Optuženi se terete za udruženi zločinački poduhvat zajedno s Vojislavom Maksimovićem i Radovanom Karadžićem.

U optužnici stoji da je "u skladu s pismenom naredbom Kličkovića" u maju 1992. godine civilno muslimansko stanovništvo iz Arapuše, Velike Jasenice, Velikog Dubovika, Zalina, Potkalinja, Zaluga i grada Krupe prisilno iseljeno na područje Bihaća i Sanskog Mosta.

"Naredbu o evakuaciji civila sam potpisao zbog njihove sigurnosti i bezbjednosti, jer ih vojska nije mogla više čuvati od mogućih upada. Svi ljudi koji su otišli iz Arapuše danas su živi i zdravi i vratili su se u svoje mjesto", rekao je Kličković.

Tokom davanja iskaza Kličković je istakao da su se svi postupci u Krupi iz 1992. godine temeljili na zakonima i ustavima koji su tada bili na snazi, te različitim međunarodnim konvencijama.

Kličković kaže da je još u februaru ili martu 1992. godine postojao dogovor o podjeli Stanice javne bezbjednosti u tom gradu, te da su članovi Stranke demokratske akcije (SDA) i Srpske demokratske stranke (SDS) razgovarali o podjeli opštine.

Kako je najavila odbrana prvooptuženog, ispitivanje Kličkovića bi moglo potrajati cijeli april, a nastavlja se na narednom ročištu, zakazanom za 14. april.

Radovan Karadžić pred Haškim sudom optužen je za genocid i druge zločine počinjene u ratu u BiH. Richard Holbrooke je bio specijalni američki izaslanik za Balkan 90-ih godina prošlog vijeka.