Drag gost
479

Klanjanjem bajram-namaza muslimani u BiH označili početak najradosnijeg blagdana

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)
Klanjanjem bajram-namaza u džamijama i džematima širom Bosne i Hercegovine označen je početak najradosnijeg blagdana svih muslimana – Kurban-bajrama.
Centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji na Baščaršiji i predvodio ju je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, čestitavši nakon obavljene molitve i hutbe svim vjernicima Bajram.

Blagdan u Zenici

Centralna bajramska svečanost za područjem Grada Zenice održana je u Sultan Ahmedovoj džamiji u Zenici gdje je klanjanju Bajram-namaza prisustvovalo više hiljada vjernika. Nakon klanjanja sabah-namaza imam Sultan Ahmedove džamije u Zemici Enes ef. Beganović pozvao je vjernike da brinu o djeci bez roditelj, svojoj djeci, rodbini i komišijama u danima Bajrama, ali i nakon njih.

Bajramsku hudbu održao je muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević, a na njenom početku je rekao da je Allahova milost što su vjernici dočekali i ovaj Bajram.

"Bajram je daleko veći i važniji nego što možemo pomisliti. U ovim trenucima dešava se najveći pokret srca muslimana u svijetu. Dok se jedni pripremaju kući, drugi vjernici završavaju obrede hadždža. Bajrami nisu izumljeni za dangubit već da bi nam omogućili da na drugačije vrijednosti čuvamo vrijednosti vjere. Značenje Bajrama jeste povratak izvoru i oni imaju zadaću da nas vrate Gospodaru koji je naše istinsko utočište", izjavio je Dizdarević.

Naglasio je da hadždž i kurban ukazuju na trudndo ostvarenja cilja. Hadždž je fizičko putovanje ka svetim mjestima, ali i duhovno putovanje do vlastite čistote. Naglasio je i značaj žrtve i darovanja od sebe.

"Postavljajte sebi pitanje šta ćete dati za društvo, porodicu, islamsku zajednicu, a ne šta ćete dobiti. Braćo i sestre koji ste u Sultan Ahmedovoj džamiji i koji me gledate preko malih ekrana, Bajram Šerif Mubarek Olsun", zaključio je Dizdarević.

Nakon klanjanja uslijedilo je čestitanje praznika te prijem u Medžlisu islamske zajednice Zenica gdje je građane ugostio muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević, a u sklopu bajramskog programa sutra će biti održan i bajramski koncert na glavnom trgu.

Bajram-namaz u Tuzli

Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog jutros je upriličena u džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli.

U prisustvu velikog broja vjernika Bajram-namaz je predvodio i hutbu održao muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović.

Poručeno je da su u ovim blagoslovljenim danima vjernici vezani za ibadete hadža i kurbana, koji snažno podsjećaju i obavezuju na više međusobne bliskosti, poštovanja i dobročinstva.

Efendija Fazlović je kazao da su se odmah nakon Ramazanskog bajrama pred vjernicima otvorili novi duhovni horizonti koji su najavili dolazak hadža i kurbana.

“Ljudi nigdje u svijetu nisu ujedinjeniji nego u vrijeme hadža, tako da je on izuzetna prilika da se sunnet Muhameda a.s. snažnije prihvati kao potpuniji životni put i vjernike srčano obaveže na njegov časni sunnet”, poručio je ef. Fazlović i naglasio da je hadž velika životna lekcija za sve ljude.

Vjernicima je rečeno da test istinskog vjerovanja predstavlja lijepa riječ koja je upućena drugima i djelo koje koristi ljudima. Poručeno je i da svojom bajramskom pažnjom obaspu svoje najstarije i obraduju darovima najmlađe.

U ovim danima posebnu vrijednost ima lijepa riječ i plemenito djelo prema nemoćnima, bolesnima i usamljenima, zbog čega je vjernicima savjetovano da niko ko je u stanju potrebe ne ostane uskraćen od njihove pomoći te da ona bude što izdašnija.

I ostale tuzlanske džamije bile su ispunjene vjernicima koji su klanjanjem Bajram-namaza dočekali najradosniji blagdan Kurban-bajram.

Bajramski adeti u BiH

Kurban-bajram – blagdan prinošenja žrtve ili Hadžijski-bajram – vrijeme obavljanja hadža je najznačajniji islamski blagdan. Mubarek dani padaju na 10. dan zadnjeg mjeseca lunarnog kalendara. Kurban-bajram se obilježava četiri dana.

Muslimani u Bosni i Hercegovini blagdan tradicionalno provode u krugu porodice, dočekuju i obilaze familiju, prijatelje i komšije, te drugog dana Bajrama obilaze šehidska mezarja.

Nakon klanjanja bajram-namaza pristupa se žrtvovanju kurbana, a kurbansko meso se dijeli onima koji su u potrebi, komšijama i porodici. Premda, kurbane kolju vjernici boljeg imovinskog stanja.

Jedna trećina kurbana se zadržava za sebe i rodbinu, druga trećina se dijeli prijateljima, a treća daje ljudima slabog imovinskog stanja.

Ovaj dan je poseban i za vjernike koji su otišli da obave hadž. Mekka, Medina, brdo Arefat i druge lokacije u Saudijskoj Arabiji ovih su dana u centru pažnje. Ove godine je iz BiH otišlo više od 1.600 hadžija.

Redakcija portala Klix.ba svim muslimanima želi da ove mubarek dane provedu u miru, zdravlju i sreći sa svojim najbližima. Bajram Šerif Mubarek Olsun.