BiH
39

Klanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka osam prijedorskih žrtava

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zajednička dženaza i ukop posmrtnih ostataka osam žrtava bošnjačke nacionalnosti ubijenih tokom 1992. godine na području Prijedora obavljen je danas.

Dženazu-namaz predvodio je Husein efendija Smajić, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH.

Danas su ukopani: Emira (Emir) Mulalić (1987.); Nihad (Eniz) Sušić (1971.); Nedim (Sakib) Omanović (1966.); Miralem (Rasim) Kardumović (1964.); Senadin (Sejdo) Šara (1962.); Velid (Muhamed) Bešić (1948.); Derviš (Salih) Karagić (1931.); Hamo (Ragib) Hodžić (1930.).

Najmlađa žrtva koja je danas pronašla smiraj je petogodišnja djevojčica Emira (Emir) Mulalić, a ubijena je u prijedorskom logoru Trnopolje. Njeni posmrtni ostaci pronađeni su u julu prošle godine na lokalitetu Čarakovo, na području Prijedora.

Dosad je na području Prijedora ekshumirano i identificirano 57 djece, a traga se još za 40 nestale djece.

Najstarija žrtva je Hamo (Ragib) Hodžić koji je imao 62 godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Čarakovo, na području Prijedora.

Posmrtni ostaci civila bošnjačke nacionalnosti koji su danas ukopani ekshumirani su iz masovnih grobnica Jakarina Kosa, Korićanske stijene, jama Lisac i na lokalitetima Čarakovo, Bišćani i Kozaruša-Sušići.

Dosad je pronađeno 2.325 prijedorskih žrtava. Pronađene su na više od 450 različitih lokaliteta, od toga 98 masovnih grobnica. Grobnice su pronađene na području Prijedora, ali i u drugim gradovima: Sanskom Mostu, Bosanskoj Krupi, Bosanskoj Gradišci, Bosanskoj Dubici, Skender-Vakufu, Bosanskom Novom, Vukosavlju, Banjoj Luci, Hrvatskoj Kostajnici i drugim gradovima.