{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kladionice državi duguju više od 36 miliona maraka

S
13.5.2010. u 21:27
0
4
Kladionice državi duguju više od 36 miliona maraka
0
Kladionice državi duguju više od 36 miliona maraka
Poreska uprava Federacije BiH (FBiH) kladionicama koje ne plaćaju poreze mora izricati kazne i blokirati račune kako bi ovaj dug prema državi bio izmiren, izjavio je Omer Vatrić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.
Komentarišući međusobne optužbe ministra finansija FBiH i direktora Poreske uprave FBiH koji su prošlih dana jedan na drugog prebacivali odgovornost za nenaplaćivanje 36 miliona KM poreza kladionicama, Vatrić kaže da Poreska uprava mora iskoristiti sve zakonske mehanizme kako bi dug naplatila.

Prema informacijama iz Poreske uprave FBiH, ovaj dug biće znatno veći s obzirom da je informacija o dugu od 36 miliona KM stara već dvije godine, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Ante Čolak, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, smatra da ovaj problem može biti riješen jedino izmjenom zakona koji regulišu ovu oblast, jer su sadašnji zakoni kriminalni.

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda ranije je tvrdio da nema mehanizme da blokira naplatu poreza od kladionica te javno pozvao Poresku upravu da naplati višemilionski dug po ovom osnovu.

Midhat Arifović, direktor Poreske uprave FBiH, objašnjava da Uprava sada ne može naplatiti porez, jer za to nema uporište u zakonu, pošto se, prema Zakonu o poreskoj upravi, ne može naplatiti dug niti donijeti rješenje o prinudnoj naplati sve dok traje žalbeni proces.

Podsjećajući da se na rješenje inspektora Poreske uprave Ministarstvu finansija FBiH prije dvije godine žalilo 12 kladionica, Arifović je rekao da žalba odlaže izvršenje rješenja i sve dok ne budu riješene, obaveze kladionica nisu konačne i ne mogu biti naplaćene.

On je naglasio i da Poreska uprava FBiH nema uvid u dnevni promet kladionica, osim Lutrije BiH, jer nisu uvezane sa Upravom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: