Zapošljavanje
9

KJKP Rad zapošljava 14 osoba na neodređeno, a ne znaju je li bio raspisan konkurs

Piše: A. B.
Foto: FENA
Foto: FENA
Kantonalno javno komunalno preduzeće (KJKP) Rad od Vlade Kantona Sarajevo traži saglasnost za potpisivanje ugovora na neodređeno vrijeme za 14 radnika, a kako su nam kazali iz ovog javnog preduzeća, nije poznato da li je za prijem ovih radnika bio raspisan konkurs.

Na današnjem nastavku 76. sjednice Vlade KS razmatrat će se Prijedlog zaključka o davanju prethodne saglasnosti KJKP Rad na sklapanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme s 14 radnika i to: osam radnika sa SSS spremom, pet radnika KV i jedan KN radnik.

Glasnogovornik Rada Mirza Ramić za Klix.ba je kazao da je riječ o radnicima koji su zaposleni 2015. godine.

"Četrnaest navedenih radnika je radilo u preduzeću tokom 2015. i 2016. godine te su se stekli uvjeti za potpisivanje ugovora na neodređeno vrijeme. Prošle godine je bio stavljen moratorij na zapošljavanje u javna preduzeća i zbog toga nisu ranije mogli potpisati ugovore na neodređeno vrijeme, već produžavati na tri ili šest mjeseci", kazao je Ramić.

Pojasnio je kako je tim radnicima ugovor istekao 31. januara ove godine te su zbog toga Vladi KS morali na saglasnost poslati ugovore, odnosno potpisivanje na neodređeno vrijeme.

"Oni rade već dvije godine i sada će potpisati ugovor zastalno, odnosno promijeniti svoj status iz zaposlenika na određeno vrijeme u neodređeno", zaključio je glasnogovornik Rada i dodao da su svi radnici većinom angažirani na poslovima mehanizacije i servisa.

Iz ovog preduzeća su nam kazali da im nije poznato da li je prije dvije godine bio raspisan konkurs za prijem ovih radnika u radni odnos.

Podsjećamo da je Vlada KS prošlog mjeseca na vanrednoj sjednici donijela zaključak prema kojem nastavlja moratorij na nova upošljavanja (na neodređeno, određeno, po ugovorima o djelu i ostalim ugovorima).

To se odnosi na upošljavanja u svim kantonalnim organima uprave, upravama i upravnim organizacijama, u upravama i upravnim organizacijama koje se nalaze u sastavu ministarstava, javnim ustanovama, javnim fondovima, kantonalnim javnim komunalnim preduzećima, javnim preduzećima i rukovodiocima drugih budžetskih korisnika, bez prethodne saglasnosti Vlade KS do 31. decembra 2017. godine.