Psi lutalice razbacuju smeće
0

KJKP "Rad": Nema opasnosti od zaraznih bolesti iz kontejnera

FENA
Kantonalno javno komunalno preduzeće "Rad" redovno vrši sakupljanje i odvoz smeća na području Kantona Sarajevo. Iako su visoke temperature stanje na terenu što se tiče higijene je relativno dobro, kazao je u izjavi za Fenu glasnogovornik KJKP "Rad" Ahmed Đipa.

Preduzeće "Rad" redovno vrši odvoz smeća, u centralnim dijelovima grada svaki dan, a u ostalim dijelovima grada dva do tri puta sedmično.

"Problem su visoke temperature, te što neki kontejneri nemaju poklopce, međutim nastojimo odvoz učiniti redovnim kako ne bi došlo do opasnosti od širenja zaraznih bolesti", kazao je Đipa.

On naglašava da su problem i psi lutalice koji razbacuju smeće, odnosno kese sa smećem odvuku daleko od kontejnera.

Radnici KJKP "Rad" prilikom sakupljanja smeća nastoje da pokupe otpad oko kontejnera međutim ne mogu da kupe smeće sa udaljenih lokacija od kontejnera, kaže Đipa.

KJKP "Rad" vrši sakupljanje i odvoz smeća na području cijelog Kantona Sarajevo. Građani smeće odlažu ili u kontejnere zapremine 1.100 litara kojih na području KS ima oko 8.000.

Odlaganje smeća se vrši putem plastičnih kesa u onim dijelovima grada gdje nije moguće postaviti kontejnere, odnosno u padinskim dijelovima grada gdje su uže ulice ili centru grada gdje se kontejneri ne mogu postaviti.