Građani ljuti
395

KJKP Rad: Ne treba nam veći broj radnika i vozila, jučer nismo mogli čistiti zbog gužve

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz KJKP Rad su naveli kako imaju dovoljan broj radnika i vozila da obavljaju sve zadatke koji se od njih očekuju. Dodali su da je jučer u poslijepodnevnim satima u periodu od 15:30 do 17:30 bio saobraćajni kolaps i intenzivne padavine, gdje je u periodu od dva sata palo 14 cm snijega te da ih je to spriječilo da obavljaju posao jer su grtalice ovog preduzeća bile "zaglavljene".

S obzirom na to da je znatan broj građana Kantona Sarajevo s pravom ljut jer su u četvrtak poslijepodne i po dva sata bili blokirani u automobilima, a posebno u vozilima gradskog saobraćaja, pitali smo nadležne da li je posrijedi nedovoljan kapacitet da bi se zadovoljile potrebe u vanrednim okolnostima.

"Nije potreban veći broj radnika i vozila jer svoje zadatke smo obavljali i kada su bile veće snježne padavine, kada je visina snijega bila i do 45 cm s istim brojem radnika i vozila na terenu uradili smo sve ono što je bilo do nas. Trenutno zbog saobraćajne gužve nismo bili u mogućnosti da obavljamo zadatke. I sve da smo imali 150 vozila jučer opet bi bili zarobljeni u kolonama i gužvama gdje smo čekali i do 45 minuta da se pomjerimo s jednog mjesta", rekao je Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad.

Naveo je kako su jučer od 11 sati čistili s obzirom na to da je snijeg cijeli dan padao, ali su intenzivne padavine utjecale na kvalitet njihovog rada.

"Također, jučer smo radili cijeli dan i noć, ali smo imali problema u nekoliko ulica koje nismo mogli očistiti zbog nepropisno parkiranih vozila. Teška situacija je bila u Centru i Starom Gradu gdje nismo mogli očistiti 30 ulica, jer su vozila bila parkirana nasred ceste", istakao je Ramić.

Kazao je da od jutros rade u punom kapacitetu i da je na ručnom čišćenju snijega angažovano 150 radnika koji čiste trotoare, stepeništa i mostove, kao i 50 vozila.

"Prohodne su ulice prvog i drugog prioriteta od kantonalnog značaja u općinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža i prioritetne ulice od općinskog značaja u četiri gradske općine. Također jedan dio ulica trećeg i četvrtog prioriteta je već završen", dodao je.

Iz ovog preduzeća su apelovali na sve vozače da koriste zimsku opremu i vožnju prilagode uslovima na putu, ali da ipak ne koriste vozila ukoliko nije neophodno.