BiH
64

KJKP Park: Ukrasi nisu pokvareni, bit će upaljeni pred Božić, a za nove nema novca

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Montažu svjetlosnih dekorativnih elemenata na stubove javne rasvjete preduzeće Park je gotovo u potpunosti završilo, a građane Kantona Sarajevo zanima zašto su dekoracije ugašene i šta je razlog korištenja starih ukrasa.

Na pitanje građana zašto ne radi božićna i novogodišnja dekoracija sarajevskih ulica i trgova, KJKP Park odgovara kako nije u pitanju nikakav kvar, jer dekoracija još uvijek nije puštena u funkciju.

"Prethodnih dana su dekorativni svjetlosni elementi postavljeni na stubove javne rasvjete, na raskrsnicama, duž Bulevara Meše Selimovića, u ulici Zmaja od Bosne, u Lukavičkoj cesti, na Dobrinji, na Stupu, na Ilidži, u Vogošći, na sajle u ulicama Ferhadija i Maršala Tita, u Velikom i Malom parku. Jučer je završena montaža dekorativnih elemenata, kako je predviđeno Programom dekoracije, na području općine Hadžići. Nijedan od tih elemenata još uvijek nije priključen na električnu mrežu, odnosno ne svijetli tokom noći, jer priključenje na električnu mrežu počinje ovih dana", rečeno je za Klix.ba iz KJKP Park.

Početkom naredne sedmice, odnosno prije Božića, montirani dekorativni elementi će tokom noći s uključenjem javne rasvjete biti pušteni u rad. Jedina dekoracija za koju je nadležno preduzeće Park, a koja je ovih dana puštena u rad, jeste dekoracija postavljena na novogodišnju jelku, visoku oko 12 metara, koja se nalazi ispred ulaza u zgradu Predsjedništva BiH. Osim navedenog, od iduće sedmice u funkciju će biti pušteno i više od 50 dekorativnih svjetlosnih zavjesa koje se nalaze na krošnjama stabala duž većih ulica u Sarajevu.

Nažalost, dekoracija sarajevskih ulica i trgova ne razlikuje se u bitnoj mjeri u odnosnu na novogodišnju dekoraciju prethodnih godina, odnosno svi dekorativni elementi u osnovi se koriste već određeni period.

Zbog limitiranosti novčanih sredstava, preduzeće Park ranije korištene dekorativne elemente tokom ljetnih mjeseci popravlja, prepravlja i ponovo pokušava staviti u funkciju, odnosno dovesti u ispravno stanje te ponovo koristiti za dekorisanje.

"Za sveukupnu dekoraciju koju preduzeće Park vrši tokom jedne kalendarske godine povodom međunarodnih praznika (1. maj), državnih praznika (1. mart i 25. novembar), kantonalnih praznika, određenih općinskih i gradskih bitnih datuma, festivala i raznih drugih značajnijih manifestacija u našem gradu, kao i vjerskih pa i novogodišnjih praznika, Budžetom Kantona Sarajevo za jednu kalendarsku godinu predviđena su sredstva u iznosu od 80.000 KM, a to podrazumijeva rad i dekorisanje ulica i objekata tokom cijele godine. Novac na godišnjem nivou predviđen za sveukupnu nabrojanu dekoraciju ne isplaćuje se odmah u predviđenom iznosu, nego se preduzeću Park svaki mjesec iz Budžeta KS isplaćuje po jedan dio, a to je, računajući dvanaest mjeseci u godini, u prosjeku 6.600 KM mjesečno", objašnjeno je iz Parka.

Sredstva doznačena za ovu namjenu i to jedino iz Budžeta Kantona Sarajevo, nisu u potpunosti dostatna ni za angažman radne snage, mehanizacije, pranje i održavanje velikog broja zastava i popravku više godina korištenih dekorativnih elemenata na godišnjem nivou, tako da nabavka novih elemenata nije moguća.