Godišnjica smrti
268

Kjašif Smajlović ubijen je prije 27 godina, prvi novinar žrtva agresije na BiH

Klix.ba
Kjašif Smajlović (Foto: Privatni arhiv)
Kjašif Smajlović (Foto: Privatni arhiv)
Danas se navršava 27 godina od ubistva zvorničkog novinara Kjašifa Smajlovića, prve žrtve rata u ovoj profesiji i čovjeka koji je ostavio dubok trag u novinarstvu.

"Čujem njihove korake, dolaze prema dopisništvu, bojim se da je ovo moj posljednji izvještaj", zadnje je što je zvornički novinar javio dopisništvu Oslobođenja.

Svog posljednjeg jutra, svjestan da je "usamljen" u gradu ispunjenom zloglasnim arkanovcima, javio se tuzlanskom uredu. Noć ranije, dok je spremao porodicu na bijeg iz grada, sinu Nedimu nagovijestio je svoju smrt, piše Mediacentar.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

O istrajnosti Kjašifa Smajlovića i njegovom ubistvu, primjeru brutalnosti rata prema novinarskoj profesiji, danas se ne izučava na studijima novinarstva, u Bosni i Hercegovini nema spomenika na kojemu je ispisano njegovo ime niti se po njemu išta zove.

Smajlović je ubijen 9. aprila 1992. godine u Zvorniku gdje je kao dopisnik za Oslobođenje obavljao novinarsku dužnost. Obdukcijom je utvrđeno kako je nakon mučenja ubijen iz oružja. Prema nalazima, najviše povreda zadobio je u predjelu glave, a ima i dvije prostrelne rane u donjem dijelu tijela koje su i uzrok smrti.

Posmrtni ostaci Kjašifa Smajlovića pronađeni su 15. septembra 2016. godine u masovnoj grobnici Kazan-bašča u Zvorniku, a sahranjen je na sarajevskom groblju Vlakovo.

Smajlović je bio prvi urednik i novinar novina Glas sa Drine koje su djelovale pri Socijalističkom savezu. Prethodno je kratko vrijeme bio knjigovođa u firmi koja se bavila trgovinom.

On je krajem osamdesetih godina postao dopisnik Oslobođenja iz zvorničke regije.

Neki od Smajlovićevih posljednjih članaka, osim izvještaja o zategnutim političkim odnosima između lokalnih vladajućih stranaka SDS i SDA, bile su i priče o socijalno ugroženim slučajevima, nepovoljnim cijenama stanarina u gradu, privrednim poteškoćama i, naprimjer, o planovima za uspostavljanje putničkog željezničkog saobraćaja do Tuzle.