Problemi na sve strane
286

Kišnica sa Zeničke obilaznice poplavila kuće u mjestu Hece

E. M.
Slijevanje vode sa trase Zeničke obilaznice (Foto: Čitatelj)
Slijevanje vode sa trase Zeničke obilaznice (Foto: Čitatelj)
Mještani Heca kod Zenice danas su kod naplatnih kućica Zenica sjever na izlazu sa Zeničke obilaznice održali mirne proteste zbog problema sa odvodnim vodama sa trase ceste.

Mještani su se danas okupili kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog propusta koji su urađeni prilikom gradnje Zeničke obilaznice iznad naselja Hece, a greške izvođača radova vidljive su posebno u vrijeme kišnih padavina. Tako je bilo i jučer kada je poplavljeno nekoliko kuća, a sve zbog, kako su kazali, lošeg sistema odvodnje kišnice koja s trase završava u dvorištu kuća, kao i pomoćnim prostorijama.

Mještanin Tufik Heco je kazao da su im dolazili predstavnici kompanije Čengiz Insaat koji nisu riješili njihov problem, a dok se odgovornost prebacuje sa svakom kišom poplavi i nekoliko objekata.

"Ispod naplatnih kućica imamo oštećenje zida. Ispred turske firme Cengiz Insaat je dolazio jedan čovjek i rekao da ih tužimo. Gradonačelnik je bio i obećao je pomoći u čišćenju nanosa, ali su u konačnici nadležne Autoceste FBiH i Federacija Bosne i Hercegovine. Dok se prebacuje loptica s nivoa na nivo, mi kao mještani smo gubitnici", kaže nam Heco.

Dodao je kako je s kišnim padavinama pod vodom 6-7 objekata te da su izvođači radova godinu dana radili iznad njihovih kuća, stvarali buku, ali da nikada nisu reagovali.

"Godinu dana su radili, nismo im ništa rekli, za dva dana se demontirali betonaru koja nam je stvarala buku i otišli, a sada dolaze firme koji imaju podugovore. Sve ovo je nula jer rješenja nema", dodao je Heco.