Kritično u ZDK
99

Kiša ponovo u centralnoj Bosni poplavila kuće, rušila mostove i uništila puteve

Piše: E. M.
Klizište kod Kaknja (Foto: E. M./Klix.ba)
Klizište kod Kaknja (Foto: E. M./Klix.ba)
Stanje na području Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona se normalizira nakon poplava i klizišta koje su pogodile mještane nekoliko općina u ovim kantonima.

Kiša koja je padala danas u toku dana stvorila je brojne probleme na području Kantona. Lokalni i regionalni putevi bili su blokirani zbog izlijevanja vode, ali i zbog aktiviranih klizišta.

Najgore je bilo na području Općine Maglaj gdje je rijeka Fojnica poplavila nekoliko kuća i dobara mještana koji su pomoć u mehanizaciji dobili u poslijepodnevnim satima nakon čega se popravilo stanje te se voda vratila u svoje korito.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

U Kaknju su oborinske vode blokirale putnu komunikaciju, a klizište u Starposlima je onemogućilo putnu komunikaciju prema Arnautima. Međutim sva mehanizacija je odmah upućena na mjesto događaja te je u večernjim satima odvijanje saobraćaja od Dubovog Brda do Brnjica uspostavljen.

Načelnik Kaknja Aldin Šljivo zahvalio se predsjedniku Mjesne zajednice Mensuru Šahmanu na koordinaciji na terenu, a u izjavi za Klix.ba je kazao da su pravovremeno djelovali na mjestima gdje je kiša izazvala veće probleme.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Na području Grada Zenica rijeka Kočeva rijeka se izlila u nekoliko zeničkih naselja, a među njima Lokvine i Vardište, dok je putna komunikacija bila u potpunosti obustavljena u mjestu Sviće.

Rijeka koja je izašla iz korita u potpunosti je poplavila i gradilište Euroasfalta i to po drugi put ove godine, a uništen je i asfalt na putu zbog čega je odvijanje saobraćaja otežano.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Poplave su zabilježene i na području Srednjobosanskog kantona u mjestu Maline kod Travnika te u Lašvanskoj dolini gdje su zabilježena manja plavljenja objekata i izlijevanje rijeke Lašve iz korita.

S obzirom na to da su padavine večeras manjeg intenziteta, vodostaji rijeka opadaju, a stanje na terenu se normalizira.