BiH
1

Kiša ponovo donijela pustinjski pijesak u BiH, sutra konačno sunčano vrijeme

Piše: J. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Sarajevo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Kiša koja je pala u toku noći u Bosni i Hercegovini bila je pomiješana sa saharskim pijeskom, što su vozači najprije primijetili na svojim automobilima.

Prljava kiša nije rijetka pojava u našoj zemlji. Pojavljuje se svake godine kad ciklon preko Sredozemnog i Jadranskog mora donese pijesak u ovaj dio Evrope.

"Jučer je padala kiša i bilo je povremenih pljuskova, a oblaci koji ih donose su se razvili na većim visinama i jednostavno su pokupili pijesak, zbog čega smo imali žutu kišu koja kod nas nije ništa neobično. Dešava se upravo u tim situacijama kada imamo to jako jugozapadno strujanje na visini koja može donijeti taj pijesak do naše regije", kazala je Milica Đorđević iz Hidrometeorološkog zavoda RS.

Što se vremena tiče, u toku dana bit će dosta nestabilno u našoj zemlji. Kako su nam kazali u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, veliki kišni oblak stiže iz Hercegovine u Bosnu, što će tokom dana donijeti kišu i grmljavinu.

Stabilizacija vremena očekuje se u toku noći, a već sutra u BiH će preovladavati sunčano uz malu do umjerenu naoblaku sa najvišom dnevnom temperaturom između 22 i 27 °C. Nedjelja će većim dijelom biti sunčana uz umjerenu naoblaku. Poslijepodne će prolazno povećanje oblačnosti usloviti poneki pljusak na jugu Hercegovine, u zapadnom dijelu Bosne i u Krajini. Najviše dnevne temperature bit će između 25 i 30 °C.