BiH
0

Kiša ne ugrožava dinamiku radova na Starom mostu

NINA/Sarajevo-X
Stari most, 03.05.2004.
Stari most, 03.05.2004.
Što se tiče radova koji se ovih dana izvode oko Starog mosta, važno je istaći da se radi na demontaži skele, a ti bi radovi trebali biti gotovi u sljedećih 15 dana.

Prošle sedmice ponovno je montiran pontonski most koji je prilikom većih poplava Neretva odnijela.

"Mora se završiti rušenje potpornja na koje je bila oslonjena skela, a taj posao bi trebao biti gotov za oko sedam do deset dana", kazao je Tihomir Rozić, zamjenik direktora PCU-a.

Rozić je također dodao da se u Jedinici za izgradnju Starog mosta nadaju kako bi do kraja maja cijela lokacija mogla biti očišćena od pomoćnih konstrukcija koje su bile korištene za izgradnju mosta.

"Trenutno se na Starom mostu ugrađuje metalna ograda, u sljedećih nekoliko dana i ona bi trebala biti uspješno završena. Budući da se sada zalijevaju rupe u koje se ubacuju dijelovi ograde, kiša malo ometa radove, ali to znatno ne ugrožava dinamiku radova", naglasio je Rozić dodajući kako je metalna ograda posljednji element koji se vraća, a da je bio na Starom mostu prije njegovog rušenja.

Ograda je već ugrubo postavljena i sad se izvode završni radovi. Od aktivnosti koje će se još provoditi prilikom dovršenja izgradnje mosta, Rozić je spomenuo kako će se još očistiti fuge i provjeriti konture mosta. Nakon završetka radova planira se čišćenje korita rijeke Neretve te čišćenje prilaza mostu iz Ulice Gojka Vukovića.

"Nama je cilj da što prije završimo ove radove, kako zbog izvođača radova i supervizora, tako i zbog dodatnih troškova koji nisu potrebni", zaključio je Tihomir Rozić zamjenik direktora PCU-a.