Alarmantno stanje
83

Kiša donijela novi strah od poplava: Porast vodotoka u Hadžićima, Ilidži, Trnovu i Novom Gradu

Piše: El. B.
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Kiša koja je padala tokom prethodne noći prouzrokovala je nagli porast vodotoka, što je izazvalo njihovim izlijevanjem na području općina Hadžići, Ilidža, Trnovo i Novi Grad.

Na teritoriji općine Hadžići rijeka Zujevina se izlila na više mjesta u naseljima Pazarić i Dupovci i ugrozila više objekata.

"Također, rijeka Bjelašnica je uslijed naglog porasta nanijela velike količine granja i drugog nanosa i začepila propust ispod mosta na lokalitetu Mehina Luka. Postoji opasnost za više stambenih objekata", rekli su za Klix.ba iz Kantonalne uprave civline zaštite.

Četiri ekipa vatrogasnog društva Tarčin od ranih jutarnjih sati rade na otklanjanju opasnosti od poplava, a općinska služba civilne zaštite angažovala je građevinsku mehanizaciju na uklanjanju nanosa oko mostova i kritičnih tačaka.

Iz Operativnog centra Kantonalne uprave civilne zaštite rekli su na kako se, na teritoriji općine Ilidža, rijeka Željeznica izlila u naselju Butmir i kod restorana Brajlović, dok je rijeka Zujevina izlila u ulici Rate Dugonjća u Osjeku i poplavila poljoprivredno zemljište.

"Izlijevanjem rijeke Zujevine poplavljeno je desetak kuća na Ilidži, a u Hrasnici je od rijeke Večerice poplavljena jedna kuća. Ekipe su na terenu s vrećama pijeska", rekli su iz Kantonalne uprave civline zaštite.

Mještani naselja Ilidža strahuju od poplava i zbog rijeke Željeznice čiji vodostaj konstantno raste.

Na teritoriji općine Trnovo izlile su se rijeke Rakitnica ( na području Šabića), Bijela (na području naselja Bare), rijeka Crna i Željeznica. Na području Šabića su angažirane dvije građevinske mašine na raščišćavanju korita.

"U Trnovu je u toku noći jedan stariji čovjek evakuiran iz naselja Mađari jer mu je voda bila oko kuće. Također, u prekidu je lokalni put Bare-Ostojići jer je bujica odnijela dio", rekli su nam iz Kantonalne uprave civline zaštite.

Ekipe civilne zaštite nalaze se i u ulici Dobroševićka na teritoriji općine Novi Grad gdje se voda izlila na privatno poljoprivredno imanje.