Počeli radovi
0

FOTO / Kino Tesla prerasta u prvo Art House kino u BiH

Sarajevo-x.com
Počela je rekonstrukcija sarajevskog kina Tesla i njegova transformacija u prvo Art House kino u BiH, kino Kriterion. Rekonstrukcija će trajati 60 dana, počevši od 5. januara, tako da se u prvoj polovini mjeseca marta ove godine može očekivati početak rada Kriteriona u njegovom punom kapacitetu.

Građevinske radove izvodi firma Neimar iz Sarajeva, a novac za ovaj posao uložio je investitor iz Holandije.

Fondacija Kriterion kao nosilac projekta otvaranja prvog Art House Kina Kriterion je od svoga osnivanja 2006. godine uložila velike napore na pronalaženju adekvatnog prostora i finansijskih sredstava koji bi omogućili realizaciju ideje prvog Art House kina u našoj zemlji. U julu 2010. godine Kriterion je preuzeo prostor već nekoliko godina zatvorenog kina Tesla, nakon čega je uslijedilo dobijanje dozvola neophodnih za početak rekonstrukcije prostora kina Tesla i njegove transformacije, navode iz Kriteriona.
"Vrijednost ugovora je 265.000 KM. Planirano je da projekat bude realiziran slijedećim tokom: rušenje, grubi građevinski radovi, instalacije, i finiranje, i to u saradnji s nekoliko podugovarača. Iako vremenski uslovi, prvenstveno zbog niskih temperatura, mogu predstavljati problem za realizaciju pojedinih faza projekta, u skladu sa našim tehničkim mogućnostima, mi ćemo dati sve od sebe da ispoštujemo ugovor i da posao rekonstrukcije završimo u ugovorom predviđenom roku, što znači za 60 dana", istakao je Amir Orman, tehnički direktor kompanije Neimar d.o.o. iz Sarajeva.
"Građevinski radovi su počeli, kraj uvoda u priču o Kriterionu u Sarajevu sada je sasvim izvjestan i mi se radujemo svim poglavljima koje će u budućnosti, mnogim godinama koje dolaze, ispisati Kriterion i svi ljudi koji će ga prepoznati kao svog. I dok traju radovi u prostoru našeg budućeg kina, timu Kriteriona, koji je u decembru 2010. godine dobio osam novih članova, novih uposlenika, kreativnih i vrijednih studenata, do otvaranja predstoji naporan rad na pripremi programa i obezbjeđenju uspješnog rada kina u svim njegovim segmentima, tako da će za sve nas predstojeći period biti veoma uzbudljiv", rekla je Vildana Drljević, projekt koordinatorica Fondacije Kriterion.