Izrada replike
64

Kinezi će dobiti svoj Sebilj, sarajevsko arhitektonsko blago putuje širom svijeta

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilustracija: Shutterstock (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Replike sarajevskog Sebilja, jednog od simbola glavnog grada naše zemlje, pronašle su do sada svoje mjesto u gradovima širom svijeta, a uskoro jedna putuje i u kineski grad Tianjin gdje će biti postavljena u sklopu međunarodne saradnje dva grada.

Grad Sarajevo raspisao je Javni poziv za nabavku izrade replike Sebilja. Inače gradovi s kojima Sarajevo ostvaruje saradnju nerijetko izražavaju interes za replikom ovog arhitektonskog blaga.

Tako je Grad Sarajevo dogovorio postavljanje Sebilja u Tianjinu, a zauzvrat u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko" započela je izgradnja vrlo atraktivnog kineskog paviljona koji će obogatiti sadržaje ovog posjećenog okupljališta, govore nam iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

"Projekt je dio sporazuma o saradnji između Sarajeva i kineskog grada pobratima. U svrhu promocije i očuvanja baštine, Grad Sarajevo će jednom od važnijih privrednih i ekonomskih centara Kine, pokloniti repliku Sebilja. Planirano je da Sebilj bude postavljen u jedan od najposjećenijih parkova u ovom gradu, kojeg godišnje posjeti više od četiri miliona ljudi", kazali su nam iz Gradske uprave.

S tim u vezi, Grad Sarajevo raspisao je javni poziv za izradu autentične replike Sebilja.

"Uvjereni smo da je ovo dobar način da glavni grad BiH promoviše svoje vrijednosti i učvršćuje veze sa gradovima širom svijeta", kažu iz Gradske uprave.

Među prvim gradovima kojima je sarajevski Sebilj bio inspiracija je Beograd. Još 1989. godine Beograđani su od Sarajeva dobili prijateljski poklon, repliku Sebilja koja se danas nalazi na kraju Skadarlije.

Replika Sebilja nedavno je postavljena i u Chicagu zahvaljujući Bosancu Nerminu Halvadžiji koji je uz pomoć svojih sinova uspio sagraditi sarajevski simbol ispred svoje kuće u američkom gradu.

Grad poznat po bh. dijaspori, američki St. Louis, također je prije nekoliko godina postavio svoju repliku Sebilja kao spomenik egzistenciji bh. građana u Americi.

Sarajevska česma specifičnog oblika od prošle godine krasi i centar Rožaja, dok je u Novom Pazaru izgrađena 2010. goidine.

Vjeruje se da je u Sarajevu nekad bilo 300 sebilja ili drvenih fontana koje su gradile Osmanlije. Međutim, u katastrofalnom požaru u gradu 1697. godine stradali su svi sebilji.

Godinama poslije požara, Mehmed-paša Kukavica finansirao je gradnju novog sebilja na Baščaršiji kojeg su Austrougari srušili 1891. godine.

Ipak, pod pritiskom građana, Austrougari su morali obnovili drvenu fontanu u staroj jezgri Sarajeva koja sve do danas vrijedi za ubjedljivo najprepoznatljiviju građevinu glavnog grada BiH.