Obilazak gradilišta
38

Kineski radnici izašli iz karantene, u Počitelju će ih posjetiti ambasador Ji Ping

FENA
Ji Ping
Ji Ping
Ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping obići će u četvrtak, 27. februara, gradilište poddionice Počitelj – Zvirovići na Koridoru 5C, čiju izgradnju izvode kineske firme China State Construction Engineering Corporation Limited i Power Construction Corporation of China.

Ji predvodi delegaciju Ambasade NR Kine u BiH i Udruženja Bosansko-kineskog prijateljstva, te će u pratnji izvođača radova obići gradilišta kako bi se upoznao s postignutim napretkom te se uvjerio u savršeno zdravstveno stanje svih radnika nakon okončanja karantene u kojoj je dobrovoljno bila nekolicina radnika nakon povratka iz Kine, saopćili su iz Udruženja Bosansko-kineskog prijateljstva.

Kinesku delegaciju na gradilištu će dočekati predstavnici lokalnih vlasti Grada Čapljine na čelu s gradonačelnikom Smiljanom Vidićem.

Prema planu, ambasador će u 11:30 obići gradilište mosta Počitelj, a u 12:30 gradilište lot 1 Počitelj - Zvirovići, gdje su predviđene izjave za medije.

Poddionica Počitelj - Zvirovići duga je 11 km i iznimno je važna Hercegovinu, jer će njenom izgradnjom ovaj dio Hercegovine autocestom biti direktno povezan s Međugorjem i Evropskom unijom (granični prijelaz Bijača s Republikom Hrvatskom).

Izgradnja se finansira sredstvima osiguranim u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od 5 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan.