{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kineski predsjednik Lagumdžiju nazvao teškom političkom figurom sa globalnom reputacijom

Klix.ba
16.12.2018. u 09:26
69
71
Kineski predsjednik Lagumdžiju nazvao teškom političkom figurom sa globalnom reputacijom
69
Kineski predsjednik Lagumdžiju nazvao teškom političkom figurom sa globalnom reputacijom
Foto: Club de Madrid
Nakon okončanja trodnevnog rada Imperijal Springs međunarodnog Foruma Zlatko Lagumdžija je kao član delegacije Svjetske liderske alijanse, Madridskog kluba, u Velikom narodnom domu u Pekingu, učestvovao na radnom sastanku sa Predsjednikom Kine Xi Jinpingom.
Tom prilikom Predsjednik Xi i njegovi prvi saradnici, član Politbiroa Yang Jiechi i ministar vanjskih poslova Wang Yi, su upoznati sa usvojenom izjavom Foruma o nastavku reformi o daljeg otvaranja Kine uz promociju saradnje koja treba da rezultira zajedničkim napretkom svih aktera, država i regiona.

Presjednik Kine se zahvalio gostima, koje je nazvao "teškim političkim figurama sa globalnom reputacijom“, na promociji i izgradnji svijeta koji treba da obilježi zajednička budućnost u kojoj svi imaju korist od saradnje na ravnopravnim osnovama, saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo.

Kineska ekonomija prelazi iz faze brzog razvoja u fazu visokokvalitetnog razvoja, uz punu posvećenost daljem otvaranju, reformama i multilateralizma zasnovanog na uzajamnom uvažavanju svih aktera.

Posebnu pažnju Predsjednik Kine je posvetio Inicijativi pojasa i puta (Belt and Road Initiative) koja je krenula iz Kine ali pripada cijelom svijetu i treba da bude nova platforma za saradnju i uzajamnu korist svih aktera.

Susret je okončan sa očekivanjima da se nastavi dalja saradnja i liderstvo na izgradnji novog, efisanijeg i pravednijeg međunarodnog poretka usmjerenog ka zajedničkoj budućnosti, balansiranom prosperitetu i društvu zajedničkih vrijednosti.

Lagumdžija je predsjedavao sesijom sa uvodnim izlaganjem posvećenom reformama i tehnološkoj revoluciji čiji su rezultati i zaključci inkorporirani u izjavu Imperijal Springs međunarodnog foruma koja je predstavljena Predsjedniku Xi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: