BiH
19

Kineske kompanije žele investirati u izgradnju termoelektrana u BiH

Klix.ba
Delegiacija iz BiH i predstavnici kineskih kompanija (Foto: FIPA)
Delegiacija iz BiH i predstavnici kineskih kompanija (Foto: FIPA)
Na poziv kineskih kompanija Tianjin Electric Power Construction Co, Ltd i Beijing Energy Holding, direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić boravi u posjeti Kini s ciljem predstavljanja mogućnosti za ulaganja u energetski sektor BiH.

Kako se navodi u saopćenju FIPA-e, Milinić se susreo s predstavnicima kompanije Tianjin Electric Power Construction Co, Ltd koji su iskazali snažan interes za investiranje i realizaciju projekata izgradnje termoelektrana u BiH. Najavili su dolazak u drugoj polovini marta 2017. godine u našu zemlju kako bi s relevantnim institucijama dogovorili saradnju. Navedena firma je bila glavni izvođač radova na TE Stanari.

Kineske kompanije će delegaciju iz BiH koju čine direktor FIPA-e i savjetnik premijera FBiH Gordan Čahtarević upoznati o realiziranim investicijama u Kini, tehnologijama i modelima realizacije energetskih projekata, posebno termoelektrana.

Najavljene posjete kineskih kompanija i njihov snažan interes za ulaganje u energetski sektor BiH će predstavljati snažan podsticaj ekonomskom razvoju BiH, navodi se u saopćenju FIPA-e.