Godina svinje
534

Kineska nova godina veličanstvenim vatrometom proslavljena i u Sarajevu

Klix.ba/FENA
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Na sarajevskom trgu Susan Sontag te u dvorani Narodnog pozorišta u utorak je obilježena Kineska nove godina uz prigodni vatromet i zvanice iz javnog života.

Slavlje ko je je počelo još u januaru primalko se kraju. Godina svinje je nastupila, a Ambasada Narodne Republike kine u Sarajevu organizovala je najznačajniju od svih ceremonija.

Važnost oslikava i prisustvo brojnih zvanica iz političkog i kulturnog života BiH, kao i pripadnika međunarodnog diplomatskog kora. Među gostima su se našli bivši član Predsjedništva BiH Ejub Ganić, ministrica odbrane Bih Marina Pendeš, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ambasador Velike Britanije u BiH Matthewa Field i drugi.

Nakon višeminutnog vatrometa gosti su uživali u plesu i pjesmi naroda Xing'anamenga iz Autonomne regije Unutrašnja Mongolija.

Ambasador NR Kine u BiH Ji Ping je ukazao na važnost međusobne saradnje dviju država, a koja je proteklih godina unaprijeđena, posebno nakon stupanja na snagu Sporazuma o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša.

"Takav Sporazum je u velikoj mjeri olakšao razmjenu između naša dva naroda. Broj kineskih turista u BiH raste iz dana u dan. Ove godine, mnogi od njih su izabrali da u Sarajevu - historijskom gradu u kojem se susreću kulture istoka i zapada - proslave kinesku novu godinu", ustvrdio je ambasador.

Kineska nova godina, koja se računa po lunarnom kalendaru, nastupa između 21. januara i 20. februara, a ove godine počela je 5. februara. Godine se nazivaju po simbolima kineskog zodijaka i jedan ciklus, odnosno "krug" simbola traje 12 godina.