|

Kineska nova godina obilježena u Sarajevu uz bogat program i vatromet

Kineska nova godina obilježena u Sarajevu uz bogat program i vatromet
76
F
FENA
18.1.2017. u 20:27
115
komentara
76

dijeljenja
1/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
2/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
3/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
4/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
5/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
6/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
7/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
8/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
9/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
10/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
11/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
12/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
13/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
14/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
15/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
16/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
17/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
18/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
19/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
20/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
21/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Kineska nova godina večeras je obilježena u Sarajevu nastupom "Sretna Kineska nova godina" u izvođenju ansambla Sichuan Youth Art u Narodnom pozorištu Sarajevo, ispred kojeg je prethodno upriličen vatromet.
Organizatori ovog događaja, kojem je, između ostalih, prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, su ambasadorica Narodne Republike (NR) Kine u BiH Chen Bo i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Umjetnički ansambl iz kineske pokrajine Sichuan sa svojim repertoarom "Sretna Kineska nova godina" gostovao je prvi put u BiH. Ovaj kulturni projekt počeo je 2010. godine i dosad je gostovao na svim svjetskim meridijanima, a zahvaljujući Ministarstvu kulture NR Kine i Ambasadi Kine u BiH, sada je i publika u Sarajevu imala priliku da uživa u njihovom izvođenju.

Prva izvedba, koju je osmislio Stručni umjetnički koledž u Sichuanu i za njega osvojio brojne nagrade, zvala se Hua Dan. Jedan od klasičnih likova u kineskoj operi je djevojka koja postaje žena. Ljepota, otmjenost i ljupkost ženskog lika, živahne, lijepe i elegantne uloge u tradicionalnoj kineskoj operi mogu se, i pored jezičkih barijera, osjetiti u svoj svojoj ljupkosti i punoći.

Publika je imala priliku vidjeti i nastup s bubnjevima. Naime, kineski narod u Sičuanu ima posebne običaje, a neki od njih su vezani za tradicionalne instrumente, kao što su bubnjevi i luo.

Večerašnji program, između ostalog, uključivao je i nastupe kineskih akrobata te izvedbu Sichuanske opere.

Posebno interesantan bio je ples uygurskih djevojaka, tačka u kojoj je prikazana plesna rotacija iz Xinjianga koja prikazuje ljepotu Uygur djevojaka, pripadnica jednog od 56 naroda u Kini, te performans koji kombinira ples i operu, gdje izvođači koriste 'vodene rukave', što je specifično ovoj lokalnoj vrsti opere.

Na kraju je publici uživo predstavljena jedinstvena umjetnost kineskih znakova - kineska kaligrafija. Poznati kaligraf Shu Jiong pokazao je ovu umjetnost i svima izrazio najljepše želje.

Kineska nova godina jedan je od najznačajnijih blagdana koji slavi kineski narod u NR Kini, ali i širom svijeta.

Ovom događaju, kojim je prvi put na ovako impresivan način obilježena Kineska nova godina u BiH, prisustvovale su brojne zvanice iz kulturnog, javnog i političkog života BiH te veliki broj predstavnika diplomatskog kora.
Prijavi grešku


Komentari (115)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...