Za Klix.ba
16

Kineska ambasada u BiH o zloupotrebama s doniranim traktorima

Piše: A. D.
Foto: Vlada FBiH
Foto: Vlada FBiH
Ambasade Kine u BiH odgovorila je na upit portala Klix.ba u vezi sa zloupotrebama sa traktorima i ostalom poljoprivrednom mehanizacijom, koja je 2014. godine bila donacija Kine nakon ogromnih poplava u BiH.

"Naša ambasada je nedavno dobila informacije iz medija u Bosni i Hercegovini da je došlo do zloputreba kod dodjele traktora, motokultivatora i druge poljoprivredne opreme. U vezi sa problemima zloupotrebe, o kojima izvještavaju mediji, nadamo se da će nadležne institucije utvrditi istinu što je prije moguće, te vjerujemo da imaju sposobnost rješavanja ovih pitanja", stav je Ambasade Kine u BiH.

Dodali su da Kina i Bosna i Hercegovina imaju tradicionalno prijateljske odnose i te da su se bilateralni stalno razvijali.

"Kroz ovaj period, na zahtjev Bosne i Hercegovine, kineska vlada pružila je određenu pomoć, uključujući i doniranjem traktora, motokultivatora i druge opreme poljoprivredne mehanizacije. Kao pomoć, nadamo se da je oprema predata ljudima kojima je bila potrebna i da je odigrala aktivnu ulogu kako bi im pomogla da što prije poboljšaju svoju proizvodnju", naveli su u ambasadi.

Podsjetimo, u okviru operativne akcije "Farmer" u proteklim danima uhapšeno je ukupno devet osoba koji se sumnjiče da su u periodu od 2014. do polovine 2015. godine, u svojstvu članova Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije u ime Vlade FBiH i drugih njima bliskih osoba, izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne opreme i mehanizacije koju je donirala NR Kina Bosni i Hercegovini u vrijednosti većoj od 1.000.000 KM, a koja je bila namijenjena za korisnike iz FBiH, pogođene poplavama, na način da su istu za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cijenama, a sve u cilju sticanja protupravne imovinske koristi.

Među uhapšenim osobama su i Ivica Mladina, savjetnik bivšeg premijera FBiH Nermina Nikšića, te bivši dopremijer FBiH Desnica Radivojević, koji je danas predat Tužilaštvu Kantona Sarajevo na dalje postupanje.