BiH
0

Kina ulaže 10 miliona KM u projekte u BiH

NINA
U Ministarstvu vanjskih poslova BiH danas su vođeni pregovori s državnom delegacijom Narodne Republike Kine, koje predvodi Wu Mingxin, zamjenik voditelja Sektora za Evropu pri kineskom ministarstvu trgovine.

Kinesku delegaciju primio je ambasador Nedžad Hadžimusić, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH, a glavna tema razgovora bila je realizacija kineskih donacija Bosni i Hercegovini.

Donacije će se realizirati u okviru Sporazuma o naučno-tehničkoj saradnji između kineske vlade i Vijeća ministara BiH, kao i kroz nepovratnu pomoć za računarsku opremu i edukaciju bh. državnih službenika u Kini. Prema odredbama Sporazuma, sredstva od ukupno 50 miliona juana (oko 10 miliona KM) uložit će se u izgradnju gimnazije Dobrinja, kao i u druge projekte u BiH.

Tokom razgovora izraženo je obostrano zadovoljstvo nastavkom već tradicionalno dobrih bilateralnih odnosa i širenjem oblika saradnje dviju zemalja.

Hadžimusić je posebno pozdravio proaktivan i nadasve produktivan nastup kineske Ambasade u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je potvrđeno da će Kina, kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, i na međunarodnom planu podržavati aspiracije BiH za ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju i druga međunarodna tijela.