"Narušeni odnosi"
0

Kina se zahvalila Miloradu Dodiku, napala Ministarstvo vanjskih poslova BiH

G. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ambasada Narodne Republike Kine u BiH zahvalna je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na podršci koju je pružio ovoj zemlji u vezi s događajima u Misiji UN-a u Ženevi.

U odgovoru na pitanja Glasa Srpske navodi se da su "s radošću pročitali saopćenje iz Dodikovog kabineta u vezi s pridruživanjem BiH zajedničkoj izjavi protiv Kine na 47. sjednici Vijeća za ljudska prava UN-a".

"Zahvaljujemo se predsjedavajućem Dodiku te mnogim prijateljima iz BiH na dosljednom, objektivnom i pravednom stavu o pitanjima u vezi s Kinom i iskazanoj moralnoj podršci Kini. Pojedine zemlje na čelu sa SAD-om, Kanadom i Velikom Britanijom napadaju i kleveću Kinu pod krinkom ljudskih prava i grubo se miješaju u unutrašnje poslove Kine, zloupotrebljavajući platformu Vijeća za ljudska prava UN-a, šireći izmišljene i lažne informacije s ciljem da poremete razvoj Kine", navedeno je u izjavi Kineske ambasade u BiH.

Dodaje se da je nadležno ministarstvo BiH (Ministarstvo vanjskih poslova, op.a.) ovog puta supotpisalo ovu zajedničku izjavu, zatvarajući oči pred činjenicama.

"Takav čin je nanio štetu prijateljskim odnosima između Kine i BiH, zbog čega smo ostali duboko uznemireni i zbunjeni. U ovom trenutku BiH treba obratiti više pažnje na svoja pitanja, umjesto miješanja u unutrašnja pitanja drugih zemalja", navodi se, između ostalog, u odgovoru na pitanja.

Upravo na ovoj sjednici Vijeća za ljudska prava UN-a navodi se dalje, više od 90 zemalja je uputilo poziv za pravdu i progovorilo za Kinu, ističući da su poštovanje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta svih zemalja i neuplitanje u unutrašnje stvari suverenih država osnovne norme kojima se uređuju međunarodni odnosi.

"Uvjereni smo ipak, da većina ljudi u BiH ima objektivno gledanje i konačno će uvidjeti stvarnu namjeru pojedinih zemalja koje se bave antikineskim aktivnostima, jer je vrijeme da se završi njihova farsa”, stoji u odgovoru.

Zabrinutost zbog kršenja ljuskih prava

Podsjetimo, ukupno 44 zemlje pozvale su Peking da dopusti pristup međunarodnih posmatrača u zapadnu pokrajinu Xinjiang, zbog zabrinutosti za sveobuhvatna kršenja ljudskih prava Ujgura, muslimanske etničke manjine.

Visoka komesarka UN-a za ljudska prava Michelle Bachellet trebala bi dobiti neometani pristup pokrajini, kazala je kanadska ambasadorica pri UN-u Leslie Norton na sjednici Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi u utorak, govoreći u ime 44 zemlje.

"Izuzetno smo zabrinuti zbog stanja ljudskih prava u Autonomnoj ujgurskoj regiji Xinjiang", rekla je Norton.

Ujgursku manjinu vlasti su podvrgnule masovnom nadzoru i restrikcijama, rekla je dodavši da je arbitrarno zatvoreno više od milion ljudi, prema pouzdanim izvještajima. Norton je pozvala i na poštivanje ljudskih prava u Hong Kongu i Tibetu.