BiH
0

Kina predlaže nastavak razgovora šest nacija

FENA
Kina je predložila da se u julu održe nezvanični razgovori šest država o odustajanju Sjeverne Koreje od razvoja nuklearnog programa, javili su danas japanski mediji.

Zamjenik kineskog šefa diplomatije Vu Davej, koji predsjeda pregovorima, predložio je sjeverokorejskom ambasadoru u Pekingu da se razgovori održe u Šenjangu, na sjeveru Kine, pošto je u srijedu razgovarao i s diplomatima drugih pet država učesnica pregovora u Pekingu, javila je japanska agencija Kjodo.

U razgovorima, koji su prekinuti u novembru, uključeni su, pored dvije Koreje, Japan, Rusija, SAD i Kina, podsjetio je AP.

Pjongjang posljednjih mjeseci odbija da nastavi razgovore dok Washington ne ukine finansijske sankcije Sjevernoj Koreji zbog navodnog falsifikovanja i pranja novca i izvoza zabranjenog oružja.

Vu je također izrazio zabrinutost zbog namjere Sjeverne Koreje da lansira raketu dugog dometa, upozorivši da zemlja treba da izbjegava poteze koji bi doveli do rasta tenzija u regionu i dalje odgađanje pregovora šest nacija.

Kao najbliži saveznik i zemlja koja pruža ekonomsku pomoć Sjevernoj Koreji, Kina ulaže dodatne diplomatske napore kako bi vratila Pjongjang za pregovarački sto, ukazala je američka agencija.