BiH
147

Kid's Festival prvi put u Italiji: Djeca iz BiH, Tunisa, Calabrije i izbjegličkog kampa zajedno

Klix.ba
Kid's Festival niz godina uveseljava djecu iz cijele BiH, odnedavno i Tunisa, a prvi put ova manifestacija za djecu održana je u regiji Calabrije u Italiji. Sa osnivačicom KidsFesta Susanne Prahl, zaduženu za hiljade dječijih osmijeha, razgovarali smo o ovom projektu po povratku u Sarajevo.

KidsFest održan je u selu Caccuri koji je smješten između planina i Mediterana.

"KidsFest je rastući projekat. Hrani se ličnim vezama, ljubavlju i entuzijazmom, posvećenošću cilju i volonterizmom radije nego međunarodnim finansiranjem koje bi razvilo globalnu strategiju i biralo lokacije prema političkom prioritetu", kazala je Prahl.

Hiljadu djece uprkos godišnjim odmorima

Ideju od KidsFestu u Caccuriju je predvodila Manuelita Scigliano koja je aktivno uključena u razvoj KidsFesta u Tunisu, te je odlučila ovaj projekat dovesti u svoju rodnu zemlju - Italiju. Kako je Prahl rekla, lokalna zajednica je srdačno prihvatila ideju i dobila podršku prestižnog književnog festivala "Premio Letterario", općine Caccuri i regije Calabrija.

"Više od 30 asocijacija se uključilo i uprkos sezoni godišnjih odmora 14 škola iz raznih mjesta Calabrije je učestvovalo. Selo s vrlo malim brojem stanovnika je posjetilo hiljadu osoba tokom Kidsfesta", kazala je Prahl ponosno.

Saradnja s djecom iz Tunisa i BiH

U ovom značajnom događaju učestvovala su i djeca iz BiH, te Tunisa koja rade na razvoju KidsFesta u svojim zemljama. Timovi iz BiH i Tunisa prvi put su se upoznali u Caccuriju.

"Predsjednik Asocijacije Kamar u Tunisu Ramzi Labidi koji je ujedno i vodeća osoba KidsFest u Tunisu, platio je posjetu 13. Kid's Festivalu u Sarajevu u junu kako bi radio na razvoju vizije i stekao dodatno znanje. Mladi volonteri i članovi tima iz BiH i Tunisa do sada su pratili aktivnosti jedni drugih putem Facebooka, a u Italiji su se upoznali i povezali kao članovi porodice istog duha. Povezali su se i za Caccuri timom kao prijateljima i ekspertima spremni da pomognu u implementaciji ovog pilot-projekta. 'La Famiglia' je osnovana", kazala je Prahl.

Obrazovanje, zabava i umjetnost

KidsFest u Italiji sastojao se od pet segmenata. Počeo je sa šarenom paradom na kojoj su djeca nosila kostime, banere i maske koje su napravili s timom festivala. U okviru Kid's Worlda djeca su imala kulturne radionice koje su organizovale nevladine organizacije, škole i međunarodne organizacije a koje su se sastojale od kombinacije umjetnosti, radionica, zabave i obrazovnih sadržaja. Kid's Stage privukao je širu publiku jer su djeca recitovala poeziju, glumila, pjevala i plesala.

"Castello of Caccuri je ugostio Kid's Movies i Kid' QuietZone. S obzirom na to da je književnost bitan dio programa koji se zove "Flying book" kao u Sarajevu i Sidi Bou Saidu djeca su bila pozvana da podijele svoje priče, svijet poezije i snova. Festival književnosti je idealno mjesto u kojem možete upoznati osobu koja se krije iza napisanih riječi. Predstavnici KidsFesta pozvani su na otvorenje Premio Letterario-a gdje su prisustvovali ugledni pisci, intelektualci i kulturni delegati iz cijele Italije. Nekoliko dana nakon premijere KidsFesta Caccuri, općine Caccuri i Sidi Bou Said potpisale su memorandum o razumijevanju kako bi KidsFest učinili održivom tradicijom", kazala je Prahl.

Učešće djece izbjeglica i migranata

Istakla je kako je bio izazov realizovati KidsFest u Caccuriju, ali da je njihov tim uvidio da sada imaju formulu koja funkcionira svugdje. U sve su uključili i izbjegličku djecu koja su trenutno u Italiji.

"Jedan koncept koji sviramo poput cover verzija iste pjesme u raziličitim zemljama. KidsFest stavlja djecu u fokus javnosti i uključuje ih u proces stvaranja festivala. Kao međukulturni događaj KidsFest je otvorio novi prozor u Italiji kada mislimo na situaciju sa izbjeglicama i migrantima u Evropi. Italijanski Crveni križ prevozio je mlade Afrikance različitog porijekla iz izbjegličkog centra u Calabreseu dajući im šansu da se se izmiješaju s drugom djecom i socijalizuju, ali i da pomognu kao volonteri festivala. Uspjelo smo pronaći izuzetno talentovane plesače koji su bili sretni što su dobili šansu da plešu na bini KidsFesta", rekla je Prahl.

Djeca su motor integracija

Na kraju za poručila kako njihov tim želi nastaviti razvoj KidsFesta u evropskim zemljama kao stub integracije i razumijevanja.

"Sigurni smo da djeca nisu samo fokus budućnosti već katalizatori pozitivnih emocija oslobođeni predrasuda koji su vitalni u ujedinjavanju ljudi različitog porijekla. Djeca su motor integracija mi im samo trebamo omogućiti šansu da pokrenu mašinu", zaključila Prahl.