{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Khavroshkin: Objekti u Visokom nisu prirodne formacije

F
28.7.2007. u 14:17
0
0
Khavroshkin: Objekti u Visokom nisu prirodne formacije
0
Khavroshkin: Objekti u Visokom nisu prirodne formacije
Projekt istraživanja Bosanske doline piramida je na početku ali već pokazuje ogromni potencijal i potrebu za multidisciplinarnim pristupom ovim objektima. Otvorena su mnoga pitanja na koja će se odgovoriti samo upornim radom na terenu i laboratorijima jer ono što se nalazi u Visokom nisu prirodne formacije, kazao je danas akademik Ruske Akademije nauka, prof dr. geofizike Oleg Khavroshkin s Instituta za nelinearna seizmička ispitivanja.
Na konferenciji za novinare u Sarajevu prof. Khavroshkin je rekao da je u Visokom tek sedam dana i ono što je do sada vidio je više nego impresivno.

- Iskustvo mi govori da je Fondacija "Arheloški park: Bosanska piramida Sunca" na tragu velikih otkrića u civilizacijskom smislu i tek će godine istraživanja koje su pred nama pokazati o čemu se zapravo radi, istakao je Khavroshkin.

Njegov kolega prof. dr. geofizike Ladislav Ciplakov objasnio je metod rada koji će u narednim danima primjenivati u Bosanskoj dolini piramida te dodao kako će se konkretni rezultati snimanja znati nakon dvomjesečne precizne obrade podataka koja će se odvijati moskovskom institutu.

Novinarima se obratio i novi član tima Fondacije, diplomirani arheolog s Cambridgea Andrew Lawler koji je potvrdio da su lokacije u Bosanskoj dolini piramida arheološke.

"Posebno su interesantni simboli koje su istraživači pronašli u podzemnom kompleksu tunela Ravne. Neki od njih su novijeg datuma i očigledno su latinskog porijekla. Drugi su mnogo stariji i podsjećaju na runsko pismo koje se smatra najstarijim evropskim pismom", kazao je Lawler.

Timu Fondacije nedavno se pridružio i prof. dr. Feriz Adrović, nuklearni fizičar s Univerziteta u Tuzli koji je govorio o primjeni metoda iz oblasti nuklearne fizike na projekt istraživanja Bosanske doline piramida i koji će, kako je rekao, zbog veoma interesantnih rezultata dosadašnjih mjerenja nastaviti surađivati s Fondacijom i u budućnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: