BiH
0

Khatami: Međunarodna zajednica i velike sile su dužnici naroda BiH

NINA
Predsjednik Islamske Republike Iran Mohammad Khatami je nakon današnjih odvojenih susreta s članovima Predsjedništva BiH izrazio spremnost Irana da bez miješanja u unutarnje poslove i unutarnje odnose pomogne našoj zemlji da dođe do željenog cilja.

Na konferenciji za novinare Khatami je istaknuo da se trajna stabilnost na području Srednjeg i Bliskog istoka, ali i zapadnog Balkana, a prije svega u BiH, može postići uz pomoć međunarodne zajednice ali, kako je naglasio, bez miješanja u unutarnje stvari zemalja ovih regija.

"Bosna i Hercegovina treba ne samo nadoknaditi ono što je razoreno tokom rata, nego, zahvaljujući svom izuzetnom položaju, treba preuzeti značajnu ulogu na međunarodnoj sceni, pogotovo u Evropi", kazao je Khatami.

Khatami je naglasio da su međunarodna zajednica i velike sile svijeta na neki način dužnici naroda BiH zbog svega onog što je narod u BiH propatio, ali i zbog politika koje su vođene izvan granica BiH.

"Međunarodna zajednica treba vratiti taj dug, odnosno pomoći u razvoju i obnovi BiH. Ali, glavna zadaća je na narodima BiH koji trebaju preuzeti značajniju ulogu u rješavanju svoje sudbine u budućnosti", naglasio je Khatami.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Borislav Paravac je istaknuo da je tokom razgovora naglašeno da su odnosi između dvije zemlje izuzetno dobri i prijateljski te da su u stalnom usponu.

Članovi Predsjedništva BiH upoznali su iransku delegaciju s vanjskopolitičkom orijentacijom BiH, puti prema Evropskoj uniji i euroatlantskim integracijama.

Također su potpisani Sporazum o suradnji u oblasti sigurnosti, Ugovor između BiH i Irana o uzajamnoj pomoći po pitanjima carine, Memorandum o razumijevanju o bilateralnoj suradnji u oblasti sporta te Memorandum o razumijevanju između Javnog RTV servisa BiH i iranske radiotelevizije.