Operaciju će snimati TV kamere
0

Kestendžić: Nakon ugradnje gastric bypassa smršat ću 100 kg

Piše: E. Gorinjac
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Sarajlija Kenan Kestendžić je prva osoba iz BiH koja će ići "pod nož" javno, odnosno čiju će operaciju snimati TV kamere državne televizije.

Kenanu će 1. novembra u Općoj bolnici Prim. dr. Abdulah Nakaš biti ugrađen gastric bypass, jer je to rješenje koje on i ljekari smatraju najboljim da bi skinuo kilograme kojih ima dovoljno i za tri čovjeka.

Nakon što se ugojio i shvatio da ima ozbiljan problem sa pretilošću, Kenan je odlučio da tome mora doći kraj. Od tada su ga snimale kamere BHT1, a projekt je nazvan Operacija Kenan. U emisiji Sve u svemu ove televizije gledaoci su u proteklom periodu mogli upoznati Kenana, ali i brojne ljekare, nutricioniste, sociologe i mnoge druge kompetentne osobe koje su iz svog ugla objašnjavale problem pretilosti.

"Ja sam uvijek bio krupan, ali sam se ovoliko udebljao u proteklih 10-11 godina. Sad iz ove perspektive vidim da je to bilo zbog nezdravog načina života. Živim na Baščaršiji, pa mi je uvijek nadohvat ruke bila hrana poput ćevapa, pita, kolača... Sve to sam jeo u enormnim količinama. Nekada je to bilo 3.500 do 4.000 kalorija dnevno. Prije nekog vremena za mene je jednostavno bio nezamisliv izlazak samo na kafu, uvijek je to bilo haj'mo na ćevape na kolače, onda je tu bio prisutan i noćni život, akšamlučenje i slično", kaže Kenan u razgovoru za Sarajevo-x.com.

Nazdrav način života Takav način života doveo je do toga da Kenan "nabaci" oko 250 kilograma. Čak se nije mogao izvagati na uobičajenoj vagi kao svi drugi ljudi s normalnm kilažom.

"U junu sam se vagao i tada sam imao 225 kg, ali sam se morao vagati na stovarištu građevinskog materijala na onoj specijalnoj vagi, a prije toga sam izgubio nekih 20-ak kilograma, jer sam imao problema s jetrom. Tada sam morao izbaciti alkohol i gazirana pića. Sada prije operacije i kada sam ulazio u ovaj projekt, radio sam nalaze i sve je uredu. Za moju pretilost nije kriv poremećaj hormona, već nezdrav način života. Prije sam uvijek, čak i do samoposluge, koja je udaljena stotinjak metara, išao automobilom", kaže Kenan.

Kako bi uopće mogao obaviti ovakvu operaciju, naš sagovornik je morao izgubiti određeni broj kilograma, a sada je težak 202 kg. Kenana će operisati dr. Asim Alibegović, koji je trenutno šef Odjela hirurgije u jednoj bolnici u Švedskoj.

"Sam naziv operacije bypass kaže da se radi o želučanoj premosnici, crijevu koje ulazi u želudac sa gornje strane, odvezuje se i spušta na dno. Želudac i dalje zadržava svoju funkciju i luči sve moguće sokove, ali je njegov zapreminski dio poslije samo 10 posto od veličine", objašnjava Kenan.

Upozorenje drugim ljudima Da svoj problem pokaže pred cijelom nacijom Kenan se odlučio nakon što je shvatio da će to pomoći i drugim ljudima da shvate da je pretilost bolest. Htio je upozoriti druge ljude da se neodgovornim ponašanjem mogu dovesti u istu situaciju.

"Nikada nisam imao komplekse zbog toga kako izgledam, ali mi je bilo ugroženo zdravlje. Kroz ovu televizijsku emisiju želio sam upozoriti druge ljude da ne dođu u istu situaciju. Kroz emisiju sam pokazao sve s čim se debeli susreću", kaže Kenan.

Nakon operacije, Kenan se nada da će uz nadzor ljekara, uz adekvatnu ishranu i fizičke aktivnosti skinuti za godinu oko 100 kilograma. Kenanu će pomogati i Amel Mekić, svjetski prvak u džudou.

"Ova operacija će mi produžiti život. Želim se zahvaliti dr. Alibegoviću i doktoru Namiku Hadžiomeroviću iz bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš, kojem sam se i obratio i koji mi je mnogo pomogao", kaže Kenan.

Cijena ove operacije u BiH je 11.500 hiljada KM.