{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kešo: Spriječiti nasilno ponašanje maloljetnika

F
18.10.2007. u 21:48
0
0
Kešo: Spriječiti nasilno ponašanje maloljetnika
0
Kešo: Spriječiti nasilno ponašanje maloljetnika
Povodom nemilih događaja u kojima je došlo do ranjavanja učenika Treće gimnazije apelom se oglasilo Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo.
U apelu koji potpisuje ministar Safet Kešo navodi se da je ovaj slučaj ponovo stavio u fokus činjenicu da u školama i bližem školskom okruženju imamo registriran povećan broj nemilih događaja koji se odnose na nasilničko ponašanje, pa i posjedovanje oružja od raznih osoba, često maloljetnika, odnosno učenika osnovnih i srednjih škola, kao i nasilničko ponašanje mladih prema svojim kolegama, nastavnicima ili drugim građanima.

"Ovakvi događaji, nažalost, ponekad rezultiraju i teškim posljedicama, povredama, ranjavanjima, materijalnim štetama... Naš zadatak i obaveza je da prema ovakvim pojavama prvenstveno djelujemo preventivno, te stoga smo se još jednom obratili Školama sa uputama da, u saradnji sa Prosvjetno-pedagoškim zavodom, poduzmu dodatne mjere na temeljitoj prevenciji i suzbijanju ovakvih pojava. Škole su pozvane da pojačaju dežurstva, provedu analize stanja na školskim odborma, savjetima roditelja i vijeću učenika, te obavezno organiziraju roditeljske sastanke na temu maloljetničke delikvencije i njenog suzbijanja. Posebno ističemo ulogu roditelja u odgoju djeteta".

Kako se navodi u saopćenju Mnistarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo upućen je zahtjev za dodatno pojačanje nadzora u školskom okruženju, u skladu sa ovlaštenjima koja su u tom pravcu propisana, te je zatraženo da uspostave efikasniju saradnju sa školama na terenu s ciljem prevencije i suzbijanja ovakvih događaja, odnosno bolje sigurnosti učenika, nastavnika i ostalih uposlenika, školskih objekata i opreme.

Ovim putem Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo poziva i sve građane, roditelje, nastavnike i učenike da se uključe u suzbijanje ovih štetnih i opasnih pojava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: