26. godišnjica
0

Kerry Kennedy: Liderska inicijativa za Srebrenicu može okončati negiranje i nekažnjivost genocida

R. D.
Kerry Kennedy (Foto: ABC)
Kerry Kennedy (Foto: ABC)
Predsjednica organizacije "Robert F. Kennedy Human Rights" Kerry Kennedy i jedna od potpisnica Liderske inicijative za Srebrenicu koja je ozvaničena ove sedmice, poslala je snažnu poruku podrške žrtvama povodom Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

"Masakr u Srebrenici je najstrašniji pokolj koji je Evropa vidjela od Drugog svjetskog rata. Prije dvadeset i šest godina, članovi Vojske bosanskih Srba okupili su preko 8.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka-muslimana u i oko grada Srebrenice. Žene i djevojčice su silovane, ukrcane u kamione i autobuse pod prijetnjom oružjem i na silu odvedene. Muškarci i dječaci su pobijeni, njihova tijela su bačena masovne grobnice. Više od 25.000 Bošnjaka civila su protjerani iz svojih domova. Ova strahota se dogodila 50 godina nakon što je svijet rekao 'nikada više' poslije užasa Holokausta. I desila se u 'sigurnoj zoni' koju su Ujedinjene nacije proglasile zaštićenom zonom", poručila je Kennedy.

Jasni znaci koji su ukazivali na predstojeći masakr su bili vidljivi godinama, dodaje ona.

"Popaljene su cijele općine, a preživjeli su izbjegli u Srebrenicu u kojoj se broj stanovništva više nego učetverostručio do 1993. 'Sada ste pod zaštitiom UN-a', obećao je franscuski general Phillipe Morillon. Daleko od toga da je samo on iznevjerio dato obećanje. Ovaj pokolj se odvijao pred očima mnogih koji su se obavezali da će zaštititi one koji su tada bili u Srebrenci", napominje Kennedy.

Dodaje kako 26 godina poslije genocida u Srebrenici, razmjere strahote se još uvijek otkrivaju.

"Sve više i više masovnih grobnica je locirano i broj identifikovanih žrtava se idalje povećava. Naš nemar u procesuiranju počinitelja i potpunom razumijevanju historije nasilja i diskriminacije s kojima se susreću muslimani širom Evrope i svijeta je doveo do širenja islamofobije u regiji, Evropi i šire", dodaje Kennedy.

Možemo se samo pitati da li bi se genocid nad Rohignya muslimanima spriječio da je svjetska zajednica zaista adekvatno odgovorila na Srebrenicu i njene posljedice, navodi ona.

"Neuspjeh Međunarodne zajednice da provede zakone koje je potpisala gotovo pa svaka od nacija poslije genocida Holokausta dovela je do katastrofe u Srebrenici. A opet, zahvaljući snagama nekih od tih međunarodnih instrumenata, Slobodan Milošević, Mladić i drugi su kažnjeni. To se ne bi desilo da nije bilo nevjerovatnog liderstva, moralne i političke hrabrosti. Na kraju, ono što će zaista dovesti do promjene jeste volja ljudi da kažu istinu. Nadam se da će Liderska inicijativa za Srebrebnicu napokon dovesti do pobjede u borbi protiv poricanja genocida, zaštiti sjećanje na žrtve genocide i okončati nekažnjivost genocida i zločina protiv čovječnosti", zaključuje Kennedy.